България да поиска отсрочка от Европейската комисия относно подаването на

...
България да поиска отсрочка от Европейската комисия относно подаването на
Коментари Харесай

Комитет за защита на потребителите поиска депутатите и министрите да защитят българските храни в ЕС

България да изиска пролонгация от Европейската комисия по отношение на подаването на заявки за европейска отбрана на обичайните храни „ Българско кисело мляко “, „ Българско бяло саламурено сирене “, „ Български кашкавал “, „ Кашкавал Балкан “, „ Карловска луканка “, „ Карловски луканков колбас “, „ Лютеница Първомай “ и „ Българска боза “. Това изиска Комитетът за отбрана на потребителите в писмо ръководителите на парламентарните комисии по земеделие и по икономическа политика - Десислава Танева и Петър Кънев, както и до отрасловите министри Румен Порожанов и Емил Караниколов.

Искането им е по отношение на плана за промени в Закона за марките и географските означения, в който се планува отпадане на опцията за национална регистрация на географски означения на аграрни артикули и храни, които попадат в обсега на Регламент на Европейски Съюз 1151/2012 година по отношение на схемите за качество на селскостопанските артикули и храни.

Отсрочката е нужна, тъй като на българските производители с регистрация в Патентното ведомство занапред им следва да подават претенции за отбрана на наименованията пред Европейска комисия.

" Ние желаеме българското държавно управление и Народно заседание да защитят наименованията на българските обичайни храни и да не позволяват прекратяването на закрилата преди вписването им в единния указател на Европейската комисия. Препоръчваме да се планува рационален период, в който да се организира процедурата за регистриране на съществуващите географски означения. Всичко това би трябвало да се контракти с Европейска комисия в полза на потребителите на вътрешния ни пазар, само че по този начин и на интернационалните пазари, на които се продават „ Българско кисело мляко “, „ Българско бяло саламурено сирене “, „ Български кашкавал “, „ Кашкавал Балкан “, „ Карловска луканка “, „ Карловски луканков колбас “, „ Лютеница Първомай “ и „ Българска боза “, написа в писмото на Комитета, подписано от ръководителя Пейо Майорски.

Той предизвестява, че " в противоположен случай ще загубим обичайните си храни ".

" Докато работи закрилата върху записаните географски означения съществува възбрана за неоторизираното им потребление, която пази потребителите от имитиращи артикули без същото качество. Ако тази протекция отпадне, от лятото на тази година всеки производител или търговец ще може да ги използва при етикетирането на предлаганите от него артикули на пазара. Най-потърпевши от обстановката ще бъдат потребителите, които ще бъдат заблуждавани, тъй като тези артикули ще стартират да се оферират със подозрително качество и фалшифицирани ", обясява Майорски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР