България Биотероризъм или как земеделци тровят храната ни Опасни препарати

...
България Биотероризъм или как земеделци тровят храната ни Опасни препарати
Коментари Харесай

Биотероризъм или как земеделци тровят храната ни

България Биотероризъм или по какъв начин земеделци тровят храната ни Опасни препарати морят риби, пчели и даже селскостопански животни 12 юли 2020, 22:11  Тежка злополука на Автомагистрала „ Тракия ”, има шест жертви
Тежка злополука на Автомагистрала „ Тракия ”, има шест жертви
 Четвърта поредна вечер на антиправителствени митинги
Четвърта поредна вечер на антиправителствени митинги
 Близнашки: Не може тълпите да вземат решение, това не е народа
Близнашки: Не може тълпите да вземат решение, това не е народа
 Плевнелиев: Мандатът на Радев ще остане в историята като напълно провален
Плевнелиев: Мандатът на Радев ще остане в историята като напълно провален
 Почина Гергина Тончева - емблематичният шеф на НГДЕК
Почина Гергина Тончева - емблематичният шеф на НГДЕК
 Какви са разпоредбите за пътешестване към Гърция?
Какви са разпоредбите за пътешестване към Гърция?
 Променливо време през днешния ден - къде ще вали?
Променливо време през днешния ден - къде ще вали?
 Борисов от вкъщи си: Който си обича страната, не желае да я чупи
Борисов от вкъщи си: Който си обича страната, не желае да я чупи

се по-често в новините гледаме репортажи за измрели пчели или риба. В някои случаи способените институции по този начин и не дават явен отговор каква е повода за това. Един от въпросите даде мотив на Васил Иванов и екипа на Разследване в Неделята на NOVA да се разрови и да хвърли светлина върху това какво провокира тези екокатастрофи.

Става дума за пещерската Стара река. В началото на май, под мост в село Исперихово, бяха открити 50-60 мъртви риби. Местни хора побързаха да обвинят за случая намиращия се на 10 км нагоре по течението цех „ Биовет”, който създава ветеринарни лекарства по биологичен прийом, без потребление на химически субстанции. Предприятието има модерна пречиствателна станция и има най-високите европейски екосертификати. Въпреки това, от Регионална инспекция за опазване на околната среда мигновено направиха инспекция, взеха проби и откриха, че този цех, различен за биогориво, намиращ се наоколо, както и пречиствателната станция на града не са предизвикали измирането на рибата. Това се удостоверява и от обстоятелството, че на 8 км надолу по течението не е открита нито една умряла риба, а петдесетте мъртви са открити едвам на десетия километър – там където реката към този момент минава през две села и обработваема земеделска земя.

Започват инспекции на сдруженията, работещи с боклуци

Екипът на NOVA се зае да разбере къде е казусът. Оказа се, че той е повода за измирането на пчели и риба в цялата страна и директно заплашва живота и здравето на хората.

Ето какво разкрихме. Взехме няколко от мъртвите риби и ги изпратихме за разбор в няколко самостоятелни лаборатории, в това число и в най-голямата и авторитетна немска лаборатория – „ Юрофинс “ в Хамбург. Резултатите, които получихме седмица по-късно, бяха шокиращи. В мъртвата риба беше намерено единствено едно отровно вещество – ДДТ. Това е извънредно токсичен препарат за растителна отбрана, неразрешен в Америка и Европа, включително – и България, още през 70-те години на предишния век. От него всичко на полето умира – пчели, птици, селскостопански животни. Още преди 50 години е потвърдено, че огромен % от хората, консумиращи артикули, пръскани с ДДТ, заболяват от рак. А количеството ДДТ, намерено в мъртвата риба, която изпратихме за проучване, се оказа голямо. Според учените, с цел да почине, е била задоволителна и 1/10 от откритата в нея отрова.

Тук изникна въпросът по какъв начин и за какво неразрешеният токсичен препарат за напръскване на полето е попаднал в рибата. Към отговора ни насочи статистика на Регионална инспекция за опазване на околната среда, съгласно която всяка година откриват мъртва риба в същата река, на същото място през месеците април и май – интервал, в който земеделците пръскат най-усилено своите насаждения с препарати. Инж. Трендафил Велов, основен специалист в РИОСВ-Пазарджик, споделя, че сходна статистика има за интервала 2016 – 2019 година

Тонове мъртва риба в р. Марица, замърсяването - 16 пъти над нормата

От диалози с локални хора разбрахме, че земеделците в региона – и едри, и дебни, всеобщо пръскат земите си с отровни, неразрешени препарати посредством тракторите си, които са оборудвали със системи за напръскване.

На инцидентен принцип избрахме 5 места в региона и взехме проби от почвата, в това число и от овощни градини – с ябълки, кайсии, череши. Занесохме взетата от тези места почва в лицензирана лаборатория в Пловдив, сертифицирана по всички европейски стандарти. Пет дни по-късно получихме резултатите. Оказа се, че и петте проби има ДДТ, и то 12 пъти над допустимата норма. Шефът на лабораторията не изглеждаше изключително изумен от резултатите. Обясни, че въпреки и неразрешен, ДДТ е съществена съставна част в препарати с други имена, също неразрешени у нас, които се внасят контрабандно от Турция.

Мениджърът на лабораторията Мартин Зарбов изясни, че високата централизация на ДДТ потвърждава, че насажденията са пръскани скоро, а не преди години. Допълва, че и различен път е установявано наличие на ДДТ от проби в Пазарджишко. Зарбов добавя, че употребяваните от земеделците препарати не са създадени от компании със документи. На етикетите на продуктите им пишело едно, а наличието в действителност се оказвало напълно друго. Това значи, че стопаните може и да не знаят с какво в действителност пръскат културите.

Оказа се, че да се сдобиеш с токсичен, неразрешен препарат от локална агроаптека е елементарно. Човек от екипът ни от първи опит съумя да си купи подобен. Продавачът се поинтересува само дали черешите, които ще пръскаме са за пласиране или ние ще ги консумираме. И ни посъветва да не ги ядем и да изгорим опаковката на препарата.

Екокатастрофа в язовир „ Пчелина”

Срещнахме се с локален земеделец в непосредствена непосредственост до региона, където беше открита мъртвата риба. Той удостовери нашите разкрития, че в региона всеобщо се пръска със неразрешени отровни субстанции, включително и ДДТ. И внесе изясненост за това по какъв начин тъкмо при напръскване, препаратът попада в реката и трови рибата.

„ Има и съзнателни стопани и те не са малко, само че за жалост има такива, които избират ниската цена пред здравето на децата си”, споделя поискалият анонимност собственик. И добавя, че рисковите препарати костват на половина по-малко от сертифицираните. Имало локални дилъри и проведен метод за доставяне с отровните препарати.

„ Един път в годината се реализира доставка с лица, които внасят от Турция препаратите, като се декларират количествата, нужни за годината. Може би дребен % от земеделските производители го употребяват заради неведение. Останалите го употребяват напълно съзнателно. След като мине пръскането, техниката би трябвало да бъде почистена и готова за последваща приложимост. Това се случва в най-близката река. Тракторът засмуква вода от реката, измива цистерната и я връща назад в реката. В резервоара обаче остава част от химикала. Колко тъкмо зависи от размера на пръскачката – при дребните 2-3-5 литра, при огромните – може и 20 литра”, споделя още стопанинът.

Отровни пестициди в Карлуково, има ли заплаха за локалните

И тук изниква следният въпрос: Как по този начин на процедура никой не управлява с какво пръскат земите си локалните земеделци? По закон това е обвързване на Агенцията за сигурност на храните (БАБХ), в тази ситуация – на Областната дирекция-Пазарджик. В тази връзка, до момента в който бяхме в региона и правихме нашето следствие, подадохме сигнал точно до тази Областна дирекция, с цел да могат и те да извършат свое следствие. Ето го и резултатът, разказан в следното публично писмо: „ На територията на Община Пещера и Община Брацигово има 4 бр. селскостопански аптеки. При осъществените неочаквани инспекции на посочените обекти не е открито предпазване и търговия с неразрешени в страната препарати за растителна отбрана.

През последните 5-6 години, при осъществяване на неочаквани инспекции по пазари, борси и железарски магазини в двете общини, не са установени продажби на неразрешени артикули за растителна отбрана. При инспекция на аграрни стопани в региона на Община Пещера и Брацигово не са открити предпазване и приложимост на неразрешени артикули за растителна отбрана.

Обработваеми площи с насаждения от рози и овощни градини се намират в региона на с. Бяга, само че провежданите в тях растително-защитни мероприятия не могат да бъдат причина за замърсяване на реката. При проучване на региона не се откриха следи от приложимост на артикули за растителна отбрана, разхвърляни празни опаковки от използвани препарати за растителна защита”.

Срещнахме се с Петко Митев, началник на Областната дирекция по сигурност на храните, подписал това писмо. С него беше и подчинената му Иванка Божилова, шеф на отдел „ Растителна защита”. Пред камерата на малкия екран те признаха, че не са взимали проби от почвата. Извършили оглед на място, при който не разкрили изхвърлени опаковки от рискови препарати. Не намерили такива и в тестваните аптеки. В края на това изявление Митев към този момент изцяло споделяше мнението, че миенето в реката на трактори, пръскали с ДДТ, предизвиква отравянето на рибата.

Отцепиха региона към някогашен боен цех във Враца

Действията на служителите от БАБХ, виновни за контрола на пръскането с отровни субстанции, не учудиха изключително шефа на лабораторията, където ние тествахме отровената почва.

И до момента в който държавните органи спят, от Асоциация Растителнозашитна промишленост у нас научихме, че по техни данни 20% от употребяваните вещества в земеделието ни са неразрешени и се внасят контрабандно. А показаното в следствието ни в региона на Пещера и Пазарджик се случва в цялата страна. „ Два съществени детайла, съгласно нас, биха помогнали. Единият е по-строгият надзор, т.е. организации като БАБХ да разполагат с повече запас. Вторият е въвеждането на по-сериозни санкции за нарушителите”, сподели Детелин Куцаров, ръководител на асоциацията.

Докато вносът и пръскането с противозаконни препарати не се инкриминира, а институциите не проработят дейно, всичко, което следствието ни откри, ще продължи да бъде всеобща процедура в цялата страна. И всеки пети аграрни артикул на трапезата ни ще е токсичен.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: замърсяване ДДТ.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Тежка злополука на Автомагистрала „ Тракия ”, има шест жертви Тежка злополука на Автомагистрала „ Тракия ”, има шест жертви  Нощните заведения отново отварят порти Нощните заведения отново отварят порти  Четвърта поредна вечер на антиправителствени митинги Четвърта поредна вечер на антиправителствени митинги  Найденов: Ако докарат Божков с белезници, митингите ще спрат Найденов: Ако докарат Божков с белезници, митингите ще спрат  1 Как да си купя стаж, в случай че не ми стига за пенсия  1 40 години стаж, под 1000 евро пенсия в Германия  1 Колко хора работят на минимална заплата --> Пaрите ни  Как да си купя стаж, в случай че не ми стига за пенсия Как да си купя стаж, в случай че не ми стига за пенсия  40 години стаж, под 1000 евро пенсия в Германия 40 години стаж, под 1000 евро пенсия в Германия  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Проф. Балтов: Протестите ще доведат до растеж на заболелите с COVID-19 в София - Теми в развиване | Vesti.bg Проф. Балтов: Протестите ще доведат до растеж на заболелите с COVID-19 в София - Теми в развиване | Vesti.bg  Отново огромен брой инфектирани с ковид у нас Отново огромен брой инфектирани с ковид у нас  Красотата на света: Планините, които ще ви възхитят Красотата на света: Планините, които ще ви възхитят  Почина Гергина Тончева - емблематичният шеф на НГДЕК Почина Гергина Тончева - емблематичният шеф на НГДЕК Виц на деня Започнете деня с позитивна мисъл: " Ще се върна в леглото единствено след някакви си 17 часа "... Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  <p>ДПС: Доган и Пеевски не употребяват защита от НСО от 11 юли</p> Движение за права и свободи: Доган и Пеевски не употребяват защита от НСО от 11 юли Това се случва по тяхно предпочитание  <p>Унгария вкарва нови ограничаващи ограничения по границите</p> Унгария вкарва нови ограничаващи ограничения по границите Страните са разграничени на такива с „ жълта ” и „ алена ” заплаха от заразяване, вижте измежду кои е България  <p>Мухлясала храна: Какво се случва с тялото ни&nbsp;</p> Мухлясала храна: Какво се случва с тялото ни, в случай че сме я консумирали Ето някои догатки  <p>Почина българската поетеса Миряна Башева</p> Почина българската поетеса Миряна Башева Десетки са песните по нейни стихове  <p>МВР: Протестиращите сами ни посочваха провокатори</p> Министерство на вътрешните работи: Протестиращите сами ни посочваха провокатори „ Полицаите, които охраняват митингите не са ви зложелател ”, акцентира основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов  <p>Пострадал при митингите в София напусна &bdquo;Пирогов&rdquo;</p> Пострадал при митингите в София напусна „ Пирогов ” Е. М. напуща болничното заведение по лично предпочитание и макар мнението на медиците, че е добре да остане още  Красимира Благоева Образователен посредник работи с децата, които нямат достъп до интернет Как учебни заведения, преподаватели и възпитаници се оправиха с шоковата цифровизация в изолацията около ковид, по какъв начин образователното наличие се трансформира в цифрово, какви са провокациите пред новата образователна година  Даниела Дариткова Дариткова: Ако Радев желае политически план, да излезе от Дондуков 2 „ Искаме да се вслушаме в гласа на хората. Да разберем за какво, когато градим постоянна вероятност на страната, те не виждат вероятност за своите деца и желаят смяна ”, сподели ръководителят на ПГ на ГЕРБ  Директорът на Френската гимназия: Гъвкавостта на системата ни избави в онлайн образованието Директорът на Френската гимназия: Гъвкавостта на системата ни избави в онлайн образованието " Учителите към този момент придобихме убеденост да прилагаме тази отдалечена форма ", споделя Емилия Богданова  Започва войната за либийския нефт Започва войната за либийския нефт Докато дипломатическите совалки обикалят Организация на обединените нации и Европейски Съюз, оръжейните доставки демонстрират, че има растеж на намесата на районните сили като Франция, Турция, ОАЕ, Италия, Русия и Египет, написа в разбор за Vesti Руслан Трад  Проф. Балтов: Протестите ще доведат до растеж на заболелите с COVID-19 в София Проф. Балтов: Протестите ще доведат до растеж на заболелите с COVID-19 в София " Тази наклонност се видя и по време на абитуриентските балове ", съобщи изпълнителният шеф на „ Пирогов “  Кунчев: Повече ме тормози броят на признатите в болница Кунчев: Повече ме тормози броят на признатите в болница " Оставете ни да работим, в случай че не се оправим, сменяте щаба и вършиме каквото желаете ", съобщи доцент Кунчев с зов към политическите водачи  <p>Разделение в Българска социалистическа партия: Социалистите свикаха пленум без Нинова</p> Разделение в Българска социалистическа партия: Нинова желае избор на съмнение против кабинета, опозицията свика пленум без нея Тя прикани жителите да излязат на митинг в сряда, когато Българска социалистическа партия внасят избор на съмнение против държавното управление  <p>Ето кой чества през днешния ден, имен ден имат...</p> Ето кой чества през днешния ден, имен ден имат... Приемат Света Вероника за настойник на фотографията и фотографите  Apple iPhone SE Какво би трябвало да знаем за App Clips, които идват с iOS 14
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР