България беше избрана за член на Комитета за световното наследство ...

България беше избрана за член на Комитета за световното наследство

България стана член на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО

България беше определена за член на Комитета за международното завещание на ЮНЕСКО по време на 23-та сесия на Общото заседание на страните-страни по Конвенцията за международното завещание, която се организира сега в Париж. Това е най-влиятелният орган на ЮНЕСКО , в който вземат участие 21 страни, оповестяват от Външното ни министерство.

Изборът на България е самопризнание за дейната работа на страната ни по стратегиите на ЮНЕСКО в региона на международното културно и естествено завещание. Това е и резултат от усилията по издигането и събирането на поддръжка за българската кандидатура, за което главен принос имат Националната комисия  на Република България за ЮНЕСКО , чиято активност се координира от Министерство на външните работи и посолството ни в Париж.

България е вписала в Списъка на международното завещание общо 10 културни и естествени обекти с изключителна цена за човечеството. Това са Мадарският конник, Боянската черква, Казанлъшката гробница, Старият Несебър, Рилският манастир, Скалните църкви в Иваново, Тракийската гробница в Свещари, Националният парк Пирин, Биосферният резерват Сребърна и, съвкупно с други европейски страни, детайли от обекта " Старите букови гори в Европа ”.

През 2022 година Националната комисия за ЮНЕСКО възнамерява редица обстоятелства, с които ще бъде маркирана 50-годишнината от приемането на Конвенцията за международното завещание.

Източник: novinite.bg