България АРД: Ниското заплащане прогонва българите в чужбина В България

...
България АРД: Ниското заплащане прогонва българите в чужбина В България
Коментари Харесай

АРД: Ниското заплащане прогонва българите в чужбина

България АРД: Ниското възнаграждение прогонва българите в чужбина В България има сред 600 хиляди и 800 хиляди " работещи небогати ", 400 хиляди получават минимална работна заплата 22 юли 2019, 06:26 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  АРД: Ниското възнаграждение прогонва българите в чужбина
АРД: Ниското възнаграждение прогонва българите в чужбина
 Роженският събор събра над 280-хилядна аудитория
Роженският събор събра над 280-хилядна аудитория
 Си Ен Ен: Хакнаха цяла една нация
Си Ен Ен: Хакнаха цяла една нация
 Говорителят на Национална агенция за приходите: Периферни електронни услуги са в риск
Говорителят на Национална агенция за приходите: Периферни електронни услуги са в риск
 Почина музикантът Буги Барабата
Почина музикантът Буги Барабата
 КЗЛД: Ще има глоба на Национална агенция за приходите и тя няма да е дребна
КЗЛД: Ще има глоба на Национална агенция за приходите и тя няма да е дребна
 Гореща неделя, какво ще е времето през новата седмица
Гореща неделя, какво ще е времето през новата седмица
 Борисов поддържа Кьовеши за основен прокурор на Европейски Съюз
Борисов поддържа Кьовеши за основен прокурор на Европейски Съюз

ългария е страната с най-ниски заплати в Европейски Съюз. В нея има сред 600 хиляди и 800 хиляди "работещи небогати ", 400 хиляди получават минимална работна заплата. Ниското възнаграждение прогонва хората да си търсят шанса в чужбина.

Това се споделя в репортаж не немската телевизия АРД, представена от "Дойче веле ".

Минималната работна заплата в България се дефинира еднолично от държавното управление. Просто тъй като синдикатите и организациите на работодателите към този момент от години не могат да се спогодят за съответните параметри на минималната работна заплата.

Минималната работна заплата в България се дефинира еднолично от държавното управление. Просто тъй като синдикатите и организациите на работодателите към този момент от години не могат да се спогодят за съответните параметри на минималната работна заплата. Димитър Банков, заместник-председател на Българската стопанската камара, изяснява:

"Месечната стойност на продуктивността е към 1020 евро. От тази сума работодателят изплаща трудовото заплащане, част от осигуровките, а също по този начин отчисления за обезценка и вложения. Имаме междинна работна заплата от към 615 евро и минимална работна заплата от 286 евро. Тоест, минималната работна заплата съставлява повече от 25% от продуктивността на труда. В селското стопанство обаче през тази година продуктивността възлиза на 256 евро, а и там работодателите са длъжни да заплащат минималната работна заплата от 286 евро – това е действителността. "

България е страната с най-ниски заплати в Европейски Съюз. При това след приемането на страната в Европейски Съюз през 2007 година трудовото заплащане доста се повиши. Според Пламен Димитров, президент на КНСБ, казусът е в това, че пропастта сред високите и ниските заплати е станала доста дълбока.



Две трети от работещите изкарват заплащане под междинното.

"За последните 7-8 години в действителност междинната работна заплата се увеличи съвсем двойно – с 90%. Проблемът на България обаче е в неравенството сред работещите хора. Две трети от всички работещи изкарват заплащане под междинното. В този смисъл е добре, когато междинната работна заплата се повишава, единствено дето ниските заплати не порастват толкоз бързо, колкото високите. В България има сред 600 хиляди и 800 хиляди "работещи небогати ", а минимална работна заплата получават към 400 хиляди души. Ето за какво от няколко години насам ние настояваме за нарастване на всички заплати с най-малко 10%. " Както стана дума, междинната работна заплата тази година възлиза на 286 евро бруто. В България ДОД е невисок и възлиза на 10% за всички категории заплати. След неговото приспадане и след отчисляването на вноските за обществено и здравно обезпечаване, за служащия най-после остават 222 евро чисти. Димитър Манолов, президент на синдиката "Подкрепа ", споделя:

"Ниското възнаграждение няма да докара до нищо друго, като се изключи че прогонва българските служащи да си търсят шанса в чужбина. Квалифицирани фрагменти, които работят за малко пари – това го има единствено при диктатурите или в изискванията на затворени граници. Когато се работи в изискванията на отворена пазарна стопанска система, постоянно се случва едно и също: квалифицираните хора бягат натам, където са високите заплати. "

Най-високата минимална работна заплата през 2019 година се изплаща на квалифицираните мениджъри в бранша "Производство на артикули от пречистен нефт и от кокс ". Тя възлиза на към 900 евро пред удръжките.



 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: заплата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР