Българите в Турция ще могат да гласуват въпреки пълния „локдаун“

...
Българите в Турция ще могат да гласуват въпреки пълния „локдаун“
Коментари Харесай

Вотът от Турция: Очаква ли се висока активност в условия на пълен „локдаун“

Българите в Турция ще могат да гласоподават макар цялостния „ локдаун “ в страната. Властите в съседката ни не разрешават да се излиза в неделя, когато са изборите за български парламент, само че има изключение за сънародниците ни.
Снимка: btvnovinite.bg
Хората с български паспорти ще могат да се придвижват до секциите в цяла Турция.

От българското Външно министерство прецизираха, че гласоподавателите могат да напущат домовете си и да се легитимират пред турските управляващи, като покажат български документ за идентичност.
Снимка: btvnovinite.bg
Али Реза е зам.-кмет на истанбулския регион „ Авджълар “. Предците му идват от България преди съвсем 100 години. Разказва, че прадядовците му са от Ивайловград, тогава – област Кърджали. Те са измежду създателите на „ Авджилар “ през 1927 година

Днес „ Авджълар “ е 500 хиляди регион на Истанбул и обособена община. Дом на няколко хиляди изселници от България. Кметът Тунчар Ханчерли уточни пред екипа ни по какъв начин е организиран въпросът с гласуването на българските жители в неделя.
Снимка: btvnovinite.bg
„ По време на българските избори ще има комендантски час, само че няма да има проблем двойните жители да се придвижват, като това ще е разрешено с български паспорти “, добави той.
Снимка: btvnovinite.bg
Хюлия Алтън е родена в Шумен, с двойно поданство. Живее в „ Авжилар “ и е част от изселническото сдружение тук, както и от опозиционната Турска републиканска национална партия. Очаква, че изборната интензивност ще бъде висока макар епидемията.

Само една партия от България е правила пропаганда в „ Авджилар “. Както всекидневно.

Най-голям брой места за гласоподаване на изборите е неделя има в Бурса - общо осем.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР