Българите свиха коланите и заради високата инфлация започнаха да пазаруват

...
Българите свиха коланите и заради високата инфлация започнаха да пазаруват
Коментари Харесай

НСИ: Заради високите цени в магазините хората купуват по-малко храни

Българите свиха коланите и поради високата инфлация започнаха да пазарят по-малко. Оборотът в " Търговия на дребно, без търговията с коли " през юни понижава с 1,4% по отношение на предходния месец, оповестиха от Национален статистически институт. При търговията с коли спадът е още по-голям – с 5,9%, а при техническото обслужване и ремонта на коли свиването на оборота е с 9%, демонстрират данните на Национален статистически институт. В резултат общият спад на оборотите в търговията в страната е с 2,6%.

През юни има понижение на оборота по отношение на предходния месец във всички огромни групи артикули, показват от Национален статистически институт. Например спадът при търговията на дребно с храни, питиета и цигари е с 1,4%, а понижението на оборотите при търговията на дребно с нехранителни артикули, без автомобилните горива е с 1,1%.

При нехранителните артикули по-голям спад е регистриран при продажбите на компютри и мобилни телефони - с 6,1%, както и при онлайн търговията - с 3,1%.

Заради високите цени спад в търговията с храни има даже по отношение на юни предходната година – с 3,1%. А продажбите на битова техника, мебели и други артикули за дома понижават с 4,1% на годишна база.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР