Българите стават жертва на фалшиви стоки най-често в Европейския съюз.

...
Българите стават жертва на фалшиви стоки най-често в Европейския съюз.
Коментари Харесай

Българите стават жертва на фалшиви стоки най-често в ЕС

Българите стават жертва на подправени артикули най-често в Европейския съюз. Близо 20% от потребителите у нас показват, че са били подведени да закупят подправени артикули, което е най-високият дял в Европейски Съюз, сочи изследване на Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност.

Близо 1 на всеки 10 европейци (9 %) твърди, че е бил измамен да закупи подправени артикули, като са налице обилни разлики сред държавите—членки на Европейски Съюз. Държавите с по-висок дял на подведени консуматори са България (най-висок дял: 19 %), Румъния (16 %) и Унгария (15 %). В съпоставяне с това Швеция (2 %) и Дания (3 %) са с най-ниските дялове в границите на Европейски Съюз.

В световния подтекст на процъфтяваща електронна търговия — съгласно Евростат през 2020 година над 70 % от европейците са пазарували онлайн — несигурността по отношение на подправените артикули продължава да поражда опасения измежду жителите на Европейски Съюз. Според изследването една трета от европейците (33 %) са изпитвали подозрения дали закупен от тях артикул е автентичен.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Губим над 800 млн. лева годишно поради артикули менте, демонстрира п...

Според взаимно изследване на EUIPO и Организацията за икономическо сътрудничество и раз подправените артикули съставляват 6,8 % от вноса в Европейски Съюз на стойност 121 милиарда евро и обгръщат всички браншове: козметика, играчки, вино и питиета, електроника, облекло и даже пестициди. Те могат да породят съществени опасности за здравето и сигурността на потребителите, по-конкретно посредством излагане на нездравословни химикали и други рискове.

Опасенията по отношение на подправени артикули набъбнаха по време на пандемията от COVID-19. Разпространението на подправени лекарствени артикули като антибиотици и обезболяващи препарати, а неотдавна и други медицински артикули като персонални защитни средства и маски за лице, сложи това събитие в центъра на вниманието, защото нарушителите се възползват от несигурността на хората по отношение на нововъзникващи лечебни препарати и ваксини.

Освен рисковете за здравето и сигурността, подправените артикули постоянно водят до пробиви в сигурността и до финансови загуби.

Цифровото пиратство също е прелъстителен пазар за нарушителите. Налице са обилни загуби при IP малкия екран (IPTV) — телевизионно наличие, което се получава посредством интернет връзка. Всяка година доставчиците на противозаконна IPTV в Европейски Съюз печелят съвсем 1 милиарда евро, като нанасят щета на основателите на наличие и на законните предприятия.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР