Българите ще бъдат записани в конституцията на Северна Македония като

...
Българите ще бъдат записани в конституцията на Северна Македония като
Коментари Харесай

Каракачанов: Премиерът на Северна Македония се опитва да търгува с правата на българите

Българите ще бъдат записани в конституцията на Северна Македония като държавнотворен народ.

Това стана ясно от думите на македонския министър председател Димитър Ковачевски, който пристигна в София на публично посещаване с 13 министри за взаимно съвещание на двете държавни управления. Бяха подписани и три меморандума в областта на земеделието, превоза и бизнеса.

Седмица преди този момент българският министър председател Кирил Петков беше на среща с Ковавечвски в Скопие. На нея стана ясно, че Скопие публично се отхвърли от териториални искания към България. Беше контрактувано и откриването на авиолиния София – Скопие.

Премиерът на Северна Македония се пробва да търгува с правата на българите, като слага изискване за промени в конституцията след старта на договарянията за участие в Европейския съюз. Това разяснява Красимир Каракачанов, водач на Вътрешна македонска революционна организация.

Темата с правата е един от главните правила в Европейски Съюз, напомни той пред bTV.

Ключовият въпрос е по кое време ще се случи включването на българите като от част от народите, които образуват страната Северна Македония. Безспорно е, че би трябвало да има ясни гаранции, че това ще се случи в рационален период, счита Наум Кайчев, историк и член на Българо-македонската комисия.

По думите на проф. Димитър Вацов, учител по философия в Нов български университет, България би трябвало да натисне интернационалните си сътрудници изискване за старта на договарянията участие на РСМ в Европейски Съюз да е признаването на българите като част от държавотворните нации.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР