Българите ще бъдат записани в конституцията на Северна Македония като

...
Българите ще бъдат записани в конституцията на Северна Македония като
Коментари Харесай

След съвместното заседание: Три меморандума и българите - в Конституцията на С. Македония


Българите ще бъдат записани в конституцията на Северна Македония като държавнотворен народ. Това стана ясно от думите на македонския министър председател.

Димитър Ковачевски пристигна в София на публично посещаване с 13 министри за взаимно съвещание на двете държавни управления.

Четири часа българските и македонските министри бяха дружно за първи път. В резултат подписаха три меморандума в областта на земеделието, превоза и бизнеса и вдъхнаха нов живот на историческата комисия, която беше в положение на блокаж.

За първи път македонски министър председател сподели, че е допустимо правата на българите в югозападната ни съседка да бъдат скрепени в конституцията, а българският президент разгласи, че един сходен акт ще окуражи България да отвори вратата на Скопие към Брюксел.

Без да загатва категорично българите, македонският министър-председател разгласи за обикновено да бъдат вписани в главния закон на Северна Македония.
Снимка: Ладислав Цветков

„ Това е един развой, който минава през промени в Конституцията, има повече стъпки, в които са включени повече институции, обикновено е това да случи в една страна, тръгнала по пътя към Европейския съюз “, сподели Димитър Ковачевски.

След този отговор на една от най-деликатните тематики сред двете страни, Димитър Ковачевски получи признателност от Кирил Петков.
Снимка: Ладислав Цветков

„ Аз желая да благодаря на премиера Ковачевски, че толкоз ясно отразява обстановката с правата на българите в Северна Македония и по едно и също време с това да кажа, че министерствата на външните работи ще работят в паралел “, разяснява Кирил Петков.

По-късно президентът Румен Радев одобри македонската делегация и приветства обстоятелството, че в избрани политически кръгове в Скопие назрява убеждението, че българите би трябвало да бъдат част от държавнотворните нации на югозападната ни съседка.
Снимка: БГНЕС

„ Вписването на тези македонски българи в конституцията, гарантирането на тяхното пълноправие, паралелно с другите нации “, ще даде кураж и опция на България да отвори вратата за договарянията за участието “, сподели Радев.

Петков заяви, че в историческата комисия няма да има кадрови промени, а нов, по-динамичен режим на работа.

„ Професорите и от двете страни демонстрираха, че са подготвени на този нов лъх на спомагателна сила да се трансформира в градивен звук “, споделя българският министър председател.

Според Ковачески триумфът на междудържавния разговор ще се мери с постигнатото в работните групи.

„ Критерий за триумф е идната седмица да дойдат туристически оператори от София да дойдат в Скопие и назад и да беседват за най-изгодната стопански авиолиния, която да предложи полети от 1 март “, сподели македонският министър председател.

В края на деня македонският министър председател се срещна с водача на Бойко Борисов.
Снимка: Ладислав Цветков

На съвещанието бяха подписани три меморандума: за превоза, за съдействие в земеделието и сред организациите за поощряване на дребните и междинните предприятия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР