Българите се страхуват повече за доходите си, отколкото за здравето

...
Българите се страхуват повече за доходите си, отколкото за здравето
Коментари Харесай

Българите се страхуват повече от бедност, отколкото от болести

Българите се опасяват повече за приходите си, в сравнение с за здравето си. Това демонстрира изследване на "Тренд ", извършено в интервала 8-15 януари. 62%, от сънародниците ни са обезпокоени за бъдещето си против 28%, които не изпитват сходен боязън. Групата на разтревожените за финансовото си състояние пораства с възрастта, като в нея най-често попадат хора с ниски приходи.

Запитани "Кое е най-голямото ви терзание, обвързвано с вашето персонално бъдеще? ", болшинството от интервюираните - 27%, показват "финансова прехрана, приходи, беднотия ". "Здравето, да не се разболея от тежка, неизлечима болест " избират 23%, а въпросът "дали ще намеря работа/реализация " вълнува 13% от българите.

Само 9% от младите на възраст 18-29 година се опасяват от старостта. Малко над 1/3 от тях се опасяват от самотата, а 40% - от старостта.

От бракоразвод се опасяват 7%, а 20% - от разлъка с другари. Българите се тормозят от безпаричието и вероятността да не си добре материално обезпечени - този отговор показват 69% от интервюираните, до момента в който единствено 25% нямат такива страхове.

68% от сънародниците ни декларират, че се тормозят за бъдещето на България, а единствено 21% - не. Данните сочат, че най-слабо се тревожат за бъдещето на страната си столичани - 33%.

Сред проблемите на страната, които най-масово тревожат сънародниците ни са "обезлюдяването на страната " (79%) и "емиграцията на младежите " (85%).

72% се опасяват от нова икономическа рецесия, до момента в който политическата рецесия тревожи половината от интервюираните.

Замърсяването на околната среда също буди всеобща паника у нас - 79% настояват, че този проблем мощно ги тормози. Проучването демонстрира, че това важи за всички възрастови групи и живеещите във всички обитаеми места.

Като притеснителен 67% от българите правят оценка и евентуален "срив в пенсионната промяна ".

За дефицита на учители са обезпокоени 62% от интервюираните, а за неналичието на лекари - 81%.

Най-малък по отношение на останалите страхове е дялът на страхуващите се от това "да забравим традициите, корените, обичаите си " - 50%. Други 44% не споделят това мнение.

Българите най-слабо се тревожат от софтуерния прогрес в международен мащаб (27%), а най-вече - за замърсяването на околната среда (79%).

Двойно повече са загрижените за бъдещето на света (56%) от тези, които не се вълнуват от този проблем (25%).

66% от българите се тормозят от световното стопляне, 64% - от световен боен спор, а 79% - от замърсяването на околната среда в международен мащаб.

Силно тревожни за българите са и тематики като международна икономическа рецесия - 63%, естествените бедствия - 75% и световните епидемии - 59%.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР