Българите са сред най-небрежните към сигурността на личните си данни

...
Българите са сред най-небрежните към сигурността на личните си данни
Коментари Харесай

Българите са най-небрежни със защитата на личните си данни при употребата на смартфон

Българите са измежду най-небрежните към сигурността на персоналните си данни в телефона. По данни на Евростат, съвсем половината от притежателите на смарт телефони у нас в никакъв случай не са ограничавали или отказвали достъп до персоналната си информация. Това става при свалянето на разнообразни приложения на устройствата.

12 години откогато модерният смарт телефон всеобщо навлезе в живота ни. 11 от тях Петър избира да прекара в компанията на елементарен мобилен телефон – с копчета и фенерче.

Животът му минава пред компютъра – прави мост сред учителите и учениците, благодарение на модерните технологии. Затова неотдавна купува първия си смарт телефон – не от волност, а от нужда. 

" Аз съм минимизирал този риск да получа някакъв вирус. Но за мен това, че непрестанно знае къде съм – това малко ме фрустрира ", декларира Петър.

Новите благоприятни условия крият и нови рискове.

" Преди години обичахме да споделяме – " Моят дом, моята цитадела ". В 21-ви век умерено можем да кажем " Моят телефон, моята цитадела ", разяснява Ален Попович, маркетинг специалист. " Всички наши привички могат да се схванат от телефоните ни – в това число и здравословното ни положение. Така че зависи кой гледа и кой каква информация желае да извлече от него ".

Единственият метод да се предпазим, е да сме в крайник с новостите и да четем внимателно  - за какво ни би трябвало това приложение, за какво тъкмо то ни желае тези данни.

" Този скок в технологиите води до т.нар цифрова неначетеност. Не сме подготвени чисто еволюционно да схващаме толкоз бързо тази информация. Трябва да има някаква цифрова просветеност, тъй като в последна сметка, ние такива деца отглеждаме, ние би трябвало да ги учим по какъв начин да се защищават. Ако едно време сме казвали: " Внимавай, тук ще се спънеш ", в този момент може би би трябвало да използваме " Недей да теглиш тоя app, тъй като … ".

Но не цифровите деца, а аналоговите им баби и дядовци в действителност са по-уязвими при потреблението на смарт телефоните.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР