Българите отделят за лятна почивка над два пъти по-малко пари,

...
Българите отделят за лятна почивка над два пъти по-малко пари,
Коментари Харесай

Българите харчат за почивка 2 пъти по-малко от средното за ЕС

Българите отделят за лятна отмора над два пъти по-малко пари, в сравнение с е междинното равнище в Европейския съюз. Това демонстрират данни на Евростат, представени от в. " 24 часа ".

В България отделяме по 156 евро на човек за лятната си отмора, а междинното равнище в Европейски Съюз е 336 евро. Всъщност в самобитната ранглиста ние сме на шесто място в обратна посока по отделяни средства за лятна почивка . Най-зле е Латвия – единствено 107 евро на човек, а най-вече харчат в Люксембург – 767 евро, като в Европа единствено швейцарците са по-разточителни – 818 евро, само че Швейцария не е член на Европейски Съюз.

Европейската нация, която прави максимален оборот на туристическия бранш и то в международен мащаб несъмнено са германците - със своите 443 евро на глава от популацията те в действителност имат 28% дял от всички туристически разноски в границите на Европейски Съюз.

Интересен миг е, че румънците също харчат по-малко от българите - 124 евро на човек и по този начин се класират на второ място в обратна посока.

По-интересно е обаче къде отиват тези пари. От данните на Евростат излиза, че повече от две трети от разноските са направени в границите на страни от Европейски Съюз. 45% от парите са изхарчени за лятна отмора в личната страна, а други 34% - в друга страна-членка. Друга желана дестинация е Америка - Северна и Южна, където са направени 7% от разноските за отмора. След тези два континента се подрежда Азия с 6%, Африка - с 2%, и далечната Австралия със единствено 1%.

Разходите са поделени съвсем поравно сред нощувките, превоза и останалото, в което влизат храната и заниманията. Има напълно дребни разлики сред това дали екскурзиантът кара ваканцията си в родината или в друга близка страна от Европейски Съюз, или е в далечна дестинация. Ако е надалеч от вкъщи, разноските за превоз са единствено с няколко % повече, в сравнение с за нощувките.

Най-голям дял измежду почиващите европейци са хората над 50 години.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР