Българите не обръщат сериозно внимание на съня си и често

...
Българите не обръщат сериозно внимание на съня си и често
Коментари Харесай

​Сънят и често пренебрегваните симптоми

Българите не обръщат съществено внимание на съня си и постоянно подценяват значими признаци, които могат да бъдат индикатори за разстройство на съня или други болести - това споделят специалисти от Българското сдружение по сомнология. По случай Световният ден на съня, който означаваме на 16-ти февруари, се организираха голям брой акции и начинания, с цел да се осведомят повече хора за заплахите от пренебрегването на съня.

Някои от признаците, които най-често подценяваме или считаме за естествени са шумно хъркане, скърцане със зъби, нараснала унесеност денем, разтревожен сън и постоянно ставане.

доктор Петър Чипев, член на УС на Българското сдружение по сомнология: " Всеки има такива признаци, само че никой не ги счита за значими, тъй като не се замисля за съня си. Сънят е доста неделима част, общо взето, от нашата физиология, по този начин, както се замисляме за това, какво би трябвало да вършим денем, какво би трябвало да свършим денем, по този начин би трябвало да се замислим и по какъв начин спим през нощта. "
Разстройствата на съня постоянно водят и до катастрофи на пътя. В Америка сънливостта е виновна за 20% от пътно-транспортните катастрофи на по междуградските пътища. В България няма публична статистика, само че от декември 2015-та година в Европа се ползва Директива на Европейския съюз, която задължава кандидат-шофьорите да бъдат изследвани за тази болест.

доктор Петър Чипев, член на УС на Българското сдружение по сомнология: " Евентуално може да се стартира с хората, които са потърпевши при произшествия, които са заспали зад кормилото и в следствие към този момент професионалните, които карат дълготрайно време, а от там към този момент и феновете. Това става със законови промени, с воля от страната, с помощ от наша страна като Българско сдружение по сомнология и неправителствени организации. "
А за Световния ден на съня, по концепция на Българското сдружение по сомнология се организира самодейността " Капан за сънища " - инцидентни минувачи получиха клопки за сънища в подмяна на разказан сън.

доктор Петър Чипев, член на УС на Българското сдружение по сомнология: " Разказвайки съня си, той се замисля за това по какъв начин е спал, какво е сънувал. Никой не се замисля за това тази вечер като си легне по какъв начин ще спи. Това, което ние желаеме да създадем е да накараме хората да се замислят за съня си и тези неща да стартират да им вършат усещане. Защото, общо взето за съня доста малко се знае в България и за проблемите на съня, още по-малко. "
Съветът на специалистите е да си създадем постоянен режим и да си осигуряваме нужните часове сън. А в случай че имаме проблеми със съня, наложително да се свържем с персоналния си доктор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР