Българинът, със своя прагматизъм, проявява все по-голям интерес към „Черния

...
Българинът, със своя прагматизъм, проявява все по-голям интерес към „Черния
Коментари Харесай

Търговци вдигат цените преди Черния петък, за да представят по-големи намаления

Българинът, със своя прагматизъм, демонстрира все по-голям интерес към „ Черния петък”, само че в същото време той разсъждава рационално и има едно мислено, че не всеки път гръмките обещания могат да се окажат истина. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в Новините на ТВ+ седмица преди една от най-мащабните акции за понижения, която тази година ще бъде на 23 ноември.

Маргаритов заключи опита на Комисията в следствие от реализираните инспекции в този интервал. „ В България фактически съвсем не се следят случаи, в които да има първите 10 гратис, идващите 20 – с 90% понижение и така нататък – нещо, което съществува като процедура оттатък Океана. У нас, за разлика от в действителност доста сериозните понижения и преференции за лимитирани количества артикули, както е в Щатите единствено в границите на деня на „ Черния петък”, не можем да разчитаме на чак толкоз огромни отстъпки. Но ние имаме акция с по-продължителен интервал от време и по подобен метод повече хора могат да се възползват от това намаление”, разяснява той.

Според Маргаритов значим е моментът, обвързван с истинността на офертите. „ Навсякъде, даже и на пазарите, където този ден от дълго време е „ ден на огромните намаления”, има нарушавания и се срещат разнообразни хватки, неизпълнени обещания и така нататък Затова ние предизвестяваме хората да внимават и да ревизират това, което е оповестено, дали е истина”, добави той.

По думите на ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите най-често срещаното нарушаване е търговецът да вдигне цената за известно време преди настъпването на промоционалния интервал и по-късно да показа значителен % понижение. „ В хода на нашите инспекции ние можем да пожелаеме базите данни от паметта на фискалните устройства, с цел да установим на какви цени са продавани стоките в избран интервал обратно във времето и дали всичко дава отговор на условията на закона”, изясни той. И сподели още, че хората могат да се ориентират най-добре посредством параленост – да видят на най-малко още едно място дали от там не могат да си купят същото или сходно нещо на още по-разумна цена. „ Тук приказваме за цената на стоката, а не за % отстъпка, с която ни споделят, че ще ни я продадат”, посочи Маргаритов.

Председателят на КЗП добави, че по време на акцията „ Черен петък” инспекторите ще проследят до каква степен правилни са търговците и във връзка с възможната акомодация на активността си, която са създали, с цел да отговорят на по-големите упования на потребителите. „ Например, да удължат работното си време, да имат по-голям екип от продавачи и консултанти. А в онлайн магазина да бъде ясно посочено, че – да, Вие ще можете да си купите стоката с оповестения % отстъпка, само че следва да имате поради, че вместо за един, тя ще бъде доставена за два, три или пет дни, защото поръчките ще са повече”, приключи той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР