Българинът няма емоционална култура и е възпитан да търси психиатрична

...
Българинът няма емоционална култура и е възпитан да търси психиатрична
Коментари Харесай

Специалист: Едва 3% от психично болните извършват тежки престъпления

Българинът няма прочувствена просвета и е учтив да търси психиатрична помощ единствено в краен случай. Заради предубеждения и позор доста от болесттите не се диагностицират в точния момент.

Стигмата води до закъснение на лекуването. За този проблем сигнализира проф. доктор Христо Кожухаров - началник на Втора психиатрична клиника във варненската болница " Св. Марина ". 

Едва към 3% от страдащите от душевен заболявания правят тежки закононарушения, по тази причина не може да се твърди, че те са рискови хора. Не е правилно, че този тип проблеми се дължат само на наследствения фактор, добави професорът. Погрешно е да се счита и че такива заболели би трябвало да бъдат затваряни или пък е срамно да търсят помощ.

Ако се лекуват съответно, хората с ментални проблеми могат да бъдат сполучливи в обществото и да се осъществят както всички останали, увери проф. Кожухаров. Освен по-тежките разстройства, психическите включват още такива, за които са присъщи разстройства в съня, нервност, намалена самокритика, боязън от незначителни неща и други

Проблемът е, че огромна част от психологично болните приключват лекуването си в даден миг поради неефективни резултати. Именно по тази причина е значим персонализираната терапия, уточни експертът.-->

Тя разрешава да се лекува не болестта, а съответният пациент. Чрез взимане на проба отвътре на бузата се прави тест, който дефинира кои лекарства са подобаващи за лекуване в даден случай.

След закриване на психодиспансерите пациентите не се следят, за тях липсват данни и следене на положението. Разчита се, че хората с ментални заболявания ще бъдат дейни, само че някои от тях нямат схващане за болест и не търсят помощ, разяснява проф. Кожухаров.

Около 20% от хората у нас страдат от някакъв тип душевен разстройства. По-често боледуват дамите, които са и по-активни в търсенето на помощ. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР