Българинът не ходи в Турция само на почивка и пазар,

...
Българинът не ходи в Турция само на почивка и пазар,
Коментари Харесай

Българинът масово се лекува в Турция, у нас е с 30% по-скъпо!

Българинът не върви в Турция единствено на отмора и пазар, а към този момент по-често отскача до югоизточната ни съседка и за лекуване, колкото и неприятно да е това. Там правят от козметични до доста тежки интервенции. Освен че експертите са положителни, обслужването е неповторимо, не на последно място по значимост е и фактът, че там е... много по-евтино, в сравнение с в България.

Оказа се, че у нас с до 30% са поскъпнали здравните услуги, като най-големи са нарастванията в очните клиники и при прегледите без посоки при професори и доценти. Причината е в поскъпналите консумативи, наеми и медицински произведения, които здравната каса не заплаща.

Най-евтиният заплатен обзор у нас при доктор към този момент е 50 лв., а при професор без направление цената стига до 700 лв.. Лазерните корекции на зрението, за които преди година се плащаха по 1500-2000 лева на око, към този момент са по 3000 лева Разбира се, в Турция те са в пъти по-евтини, като включват настаняване, престой, посрещане, разходки из града, храна, оперативна интервенция, а цената включва това и за компаньон, изключително когато става дума за очна намеса.

Поскъпването на живота в България е с 16%, в опазването на здравето за момента се свежда до 8-9%, само че за сметка на това заплатите съвсем не са мръднали. Това е повода доста българи избират да търсят здравни услуги в чужбина.

За предходната година българите са пациенти №1 в Турция. Това задоволително приказва какво се случва с нашето опазване на здравето. Болни продават земи, жилища, с цел да заминат. Големият ни проблем е неприятното ни опазване на здравето и още по-лошата му организация.

" Парите, които отделяме за здраве, не са доста, само че и не се разпределят вярно ", безапелационни са медици.

Директорите на няколко държавни лечебни заведения в София признаха, че има повишаване на избрани медицински произведения, множеството от които не се заплащат по здравна каса. Никой не води статистика на какви цени се доставят медицинските произведения на лечебните заведения.

За страдание няма ценова регулация. Има процедура, при която болничното заведение записва собствен търговец на едро. Той купува здравното произведение, примерно на цена 20 лева от различен търговец на едро, и го продава на личната си болница на цена от 100 лева, формирайки облага от 80 лева, която... не постъпва в болничното заведение.

Очаква се нарастване и на цените и на стоматологичните услуги.

От началото на годината и персоналните лекари напъват за повдигане на потребителската такса на 8 лева

В Бургас, Варна и Пловдив (умишлено са изклюва София от статистиката) цените на прегледите са вдигнати при пулмолози и кардиолози. Платен банкет под 60 лв. в здравно заведение в града към този момент няма. При посещаване на пулмолог цената е 60 лв.. При кардиолозите преди година имаше платени прегледи и по 40 лв.. Сега те се движат от 50 до 80 лв., само че с включена ехокардиография. Рязък скок на платените прегледи при експерт се регистрира във Варна от началото на тази година.

Цените са с над 20% нагоре, настояват пациенти.

В момента аудиенция при експерт в доболничната помощ варира от 60 до 75 лева при 35-50 лева преди няколко месеца. За доцент таксата е най-малко 100 лева, за професор потегля от 120 лева Още повече са поскъпнали редица консумативи, които пациентът доплаща при интервенция. Най-евтините лещи, които се слагат при интервенции на катаракта, да вземем за пример, са скочили от 600 до 1000 лева за брой. Точно два пъти е поскъпнала всеобщо и таксата при персоналните лекари за издаване на здравно за шофьорска брошура за категория “Б ”. Миналата година множеството джипита вземаха по 25-30 лева, а в този момент съвсем на всички места се желаят по 50 лева

Единиците, които са запазили старите цени, настояват, че ще ги трансформират, защото коридорите им се пълнят с непознати пациенти, привлечени от евтинията за медицински. Раждането във варненските лечебни заведения е 500 лева, в случай че е обикновено. Ако се постанова епидурална или спинална анестезия, се прибавят 300 лева, а изборът на екип варира от 500 до 1000 лева Ако изберете час за раждане, би трябвало да платите 150 лева

Толкова коства и наличието на бъдещия татко по време на раждането. С 10% са поскъпнали ражданията във Велико Търново още от август, предходната година, а повода били по-високите цени на консумативите. Нормалното раждане в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов ” във Велико Търново коства 1450 лв..

Според ценоразписа на регионалната болница за раждане посредством цезарово сечение се заплаща 1000 лв.. За грижи за крепко новородено дете цената е 600 лв.. За избор на екип за обикновено раждане се заплащат 850 лв., а при избор на акушерка за обикновено раждане - 120 лв.. Избор на доктор за епидурална упойка коства 170 лв.. Цената на естественото раждане в болничното заведение в Горна Оряховица е 450 лв.. Ако бъдещата майка ще ражда със секцио, би трябвало да заплати 450 лв..

Цената при избор на родилен екип е 350 лв.. За обзор при експерт, без направление цената в Шумен вместо досегашните 35 лева към този момент е най-малко 40 лв., а по-често 50 лв.. По-малко се заплаща за второстепенен обзор. Само за джука консултация и съвет, може да се мине и с 20 лв.. В града има изявени и желани експерти, които кардинално не работят със здравната каса и при тях прегледите са на цена 80 лева

Тарифата за слагане на постоянно търсената услуга - мускулна инжекция, още от есента на предходната година е най-малко 5 лв.. Между 30 и 70 лв. костват прегледите при експерт в Благоевград, в случай че пациентът е без направление от персоналния доктор, сподели инспекция. Най-ниски са цените - 30 лв. в кабинетите на експертите, само че в случай че би трябвало да посетиш същия експерт, само че в частна клиника, то цената към този момент скача и стига до 50 или 70 лв..

Поскъпването е с към 5 до 10 лв. на обзор. Медиците споделят, че има съществено нарастване на разноските им, по тази причина и са завишили цените. Скочили са сметките за ток, тъй като медицинските центрове заплащат по фирмени цени. Повишени са наемите, както и цените на доставчиците на софтуерни услуги. Цената на раждането е 900 лв., преди година тя беше сред 600 до 800 лв..
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР