Българинът изяжда годишно двойно повече месо, отколкото плодове. Основен дял

...
Българинът изяжда годишно двойно повече месо, отколкото плодове. Основен дял
Коментари Харесай

Вегани ли? Българинът по-хищен от всякога, дори не иска и да помирише плодове и зеленчуци


Българинът изяжда годишно двойно повече месо, в сравнение с плодове. Основен дял в храната на трапезата взима пилешкото, като за 12 месеца над 56 млн. пилета отиват сготвени на масата. Това демонстрират данните на Министерството на земеделието и храните. По-голямата част от тях са хуманно убити в кланници, а към 1,3 млн. са заклани у дома. Общо изядените тонове пилешко са 109 640, написа " Монитор ", представен от Блиц. Произведените за консумация свине пък са към 1,1 млн. за година. Общото им тегло, подадено от свинефермите, е над 150 хиляди тона. Останалата част до 212 хиляди тона месо, изядени годишно, се пада на говеждото.

За съпоставяне изядените плодове годишно са към 103 хиляди тона. Проста сметка демонстрира, че ядем двойно повече месо, в сравнение с плодове. Анализ на данни от Европейския съюз пък демонстрира, че България е една от страните, в които се употребява най-евтино месо в Европейски Съюз. То е към два пъти по-евтино, спрямо това на пазарите на другите членки. Единствено в Полша барбекюто излиза по-малко пари, в сравнение с в България. Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото - по 12 кг приблизително на човек годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма примес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг, от други животни - 2 кг и други Продължава наклонността на спад на потреблението на говеждо и агнешко месо като аргументите са по-високите цени на този тип мръвка, ниската покупателна дарба на българите, както и неналичието на обичаи в потреблението на такова месо, регистрират специалисти.

Пак съгласно тях родното произвеждане на птиче месо задоволява към 60 на 100 от пазара на месо у нас и съставлява повече от половината от търсенето на месо в страната. С промишлено произвеждане на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната. Животински пазари пък има на 28 места, главно в по-малките провинциални градове. Те се провеждат обичайно в неделя и там се продават живи животни, които могат да се заколят у дома. Всичките продажби и произвеждане на месо се ревизират и управляват от Министерство на вътрешните работи, Агенция " Митници ", Национална агенция за приходите и Агенцията по сигурност на храните. Така единствено при започване на тази година при последната взаимна инспекция бяха открити над 50 хиляди кг. месо и локални артикули, негодни за продажба поради изминал период на валидност.

Най-голямо количество месо тогава беше конфискувано от обекти във Велико Търново - 37 533 кг, Търговище - 20 910 кг, Ямбол - 2500 кг и Пловдив - 1300 кг. Съвместните инспекции от началото на годината са блъснали общо 1258 обекта. Сред тях са магазини, хранилища за предпазване и преправка на месо, и 1709 моторни транспортни средства, пренасящи месо и локални артикули. За открити административни нарушавания са формирани общо 38 акта и пет протокола. Четири от тях са формирани в София, три - в Пловдив и Кюстендил, два - в Стара Загора и Габрово.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР