Българинът Георги Георгиев успя да заснеме изригването на исландския вулкан

...
Българинът Георги Георгиев успя да заснеме изригването на исландския вулкан
Коментари Харесай

Българин засне изригването на исланския вулкан

Българинът Георги Георгиев съумя да снима изригването на исландския вулкан Гелдингадалсгос, който се намира на към 50 км от исландската столица Рейкявик. В обществените мрежи мъжът разгласява зрелищно видео от потоците лава.
Още по тематиката
" След 8 часа преход през скали и мъх успяхме най-сетне да стигнем до мястото на изригване на вулкана Гелдингадалсгос и безвредно да се върнем вкъщи след общо 12 часа в дивата природа. Успях да снима следните фрагменти и да се насладя на тази грандиозна панорама единствено на метри от избухващия вулкан. Това беше може би най-трудният и уморителен поход, който в миналото съм правил в живота си и... заслужаваше ли си?? Ще ви оставя да решите това ", споделя Георги Георгиев и демонстрира впечатляващото видео.



През уикенда в зоната бяха допускани гости, а исландски учени демонстрираха опциите за подготвяне на скара върху лава.

 Нова скара върху лава, този път в Исландия (видео) Виж още

От през днешния ден обаче достъпът до вулкана е стеснен поради висока централизация на димни частици във въздуха.

Изригването на вулканичната система на полуостров Рейлянес продължава. Всяка секунда кратерът бълва сред 5 и 10 куб. метра лава, пишат локалните медии.

На 19 март стартира изригване на вулкана след над 40 000 дребни земни труса в региона на плананата Фаградалсфятъл през последните седмици. Причина за изригването е магма, която си е проправяла път към повърхността през последните седмици и по този начин е провокирала земетресенията.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР