Българинът е привързан към домакинските си електроуреди, показват наблюдения на

...
Българинът е привързан към домакинските си електроуреди, показват наблюдения на
Коментари Харесай

Българинът е привързан към домакинските си уреди

Българинът е завързан към домакинските си електроуреди, демонстрират наблюдения на APPLiA - България, сдружението на производителите на домашен електроуреди. Средно към 10 години е продължителността на потреблението им в семействата. 40 на 100 от тях разчитат на уредите си повече от 10 години, а 30 на 100 - над 15 години. Това сподели генералният секретар на APPLiA България Габриела Чифличка, представена от Българска телеграфна агенция.
 
Любими за българина уреди са хладилниците и пералните, които участват в домовете надлежно на 98 и към 92 на 100 от потребителите у нас. Едва 8 - 9 на 100 обаче от семействата в страната имат най-голям клас енергоефективни уреди - " А+++ ", 15 - 16 на 100 разполагат с домашен уреди клас " А++ ", а като цяло 75 на 100 от семействата имат уреди в диапазона " А+++ " и по-ниски категории.
 
Новите етикети
 ледник жена стопанка Thinkstock/Getty Images

Първите домашен електроуреди - хладилници, перални, съдомиялни, комбинирани перални със сушилни, ще се появят на пазара с нови етикети и променена канара за енергийна успеваемост най-рано през 2020 година Промяната е инициирана от Европейската комисия и ще настава поетапно за другите типове домашен електроуреди. Енергийната канара се трансформира и става от A до G, като поетапно ще изчезне плюсовата за всички типове домашен уреди. Новата канара е цветна, а зеленият цвят демонстрира най-високата степен на енергийна успеваемост, а аленият - най-ниската. Прохосмукачките, фурните и климатиците ще са с новите етикети от 2025 година, а бойлерите - след 2026 година

На потребителите би трябвало да стане ясно, че се трансформира етикетът, само че уредите не стават по-малко ефикасни, акцентира Чифличка. Тя изясни, че новото законодателство ще сътвори условия за уреди, класифицирани с клас В, С или по-нисък по новата канара A -G да са с по-висока енергийна успеваемост от уредите от най-високите класове " А+++ " по остарялата канара.

 Съдомиялна Thinkstock/Getty Images

По данни на организацията 40 на 100 от пуснатите на пазара перални машини са от клас " А+++ ", над 75 на 100 съдомиялните са клас " А+ " и по-висок енергиен клас " А++ " и А+++ " и 100 % от хладилниците са в най-високите енергийни класове. Около 80 на 100 от електроуредите, които са продават в Европейски Съюз, са създадени в Общността.

 
Новата енергийна канара ще засегне милиони консуматори у нас и в Европейски Съюз, защото средногодишно промишлеността дава на европейските жители към 1 милиард дребни и огромни домашен електроуреди. За тяхното произвеждане са нужни 6 милиона тона първични материали - 3 милиона тона стомана и неръждаема стомана, 1,1 милиона тона пластмаса и към половин милион тона мед, алуминий, стъкло и бетон, показват от организацията.
 
Рециклирането
 
 печка жена стопанка печене готвене Thinkstock/Getty Images
В рамките на Съюза за 2016 година към 17 на 100 от дребните домашен електроуреди, които са изчерпали виталния си цикъл, са свършили в кофата за отпадък, вместо в контейнерите към огромните търговски вериги, означиха от организацията. На фона на тази статистика, промишлеността е отделила над 1,3 милиарда евро за разделно събиране и преработване на уреди, които са се трансформирали в боклук.

 
Годишно потребителите в Европейски Съюз генерират 5 милиона тона боклуци от домашен електроуреди, като браншът е съумял да събере и рециклира 1,7 милиона тона. 18 на 100 от отпадъците са събрани от други търговски сдружения, занимаващи се с преработване, а 5 на 100 са изхвърлените боклуци в общия поток от битови боклуци.
В България събраните боклуци от електрическо и електронно съоръжение са близо 49 000 тона, от които 80 на 100 са рециклирани. От общия брой електрическо и електронно съоръжение домакинските уреди са 80 на 100. От организацията означиха, че България е изпълнила задачите си по европейското законодателство за разделно събиране и преработване и обявиха желание скъпи запаси в уредите да се върнат назад в стопанската система, а не да се извличат непрестанно от природата.

 
За нас е от голямо значение от ден на ден консуматори да постъпват отговорно с уредите, които няма да употребяват повече, и да ги предават в събирателните пунктове за преработване, акцентира генералният шеф на европейската асоциация на производителите на домашен уреди Паоло Фалчони. По думите му, това е основна част от концепцията на сектора за кръгово общество.
 
Обороти, претовареност и нововъведения
 
 прахосмукачка жена почистване Thinkstock/Getty Images
Според последните данни на APPLiA за Европейски Съюз за 2016 година промишлеността на домакинските електроуреди е достигнала оборот от 47,6 милиарда евро. Оборотът за България е 330 милиона евро, като секторът у нас доближава 45 на 100 растеж в оборота за интервала 2008-2016 година и страната е на второ място по този индикатор след Румъния. Браншът е обезпечил близо 1 милион работни места в Европейски Съюз. По претовареност у нас секторът е на приблизително равнище за Съюза, изпреварвайки страни като Швеция, Белгия, Гърция и Финландия, сподели Габриела Чифличка.

 
Тя посочи, че в България директните работни места са към 4000, като браншът в страната основава и непреки работни места в търговията, леката индустрия, логистиката и следпродажбения сервиз, които са най-малко три - четири пъти повече от директните. По данни на APPLiA за всяко ново работно място в бранша в границите на Европейски Съюз се основават 3-4 нови работни места в свързани промишлености.
 блендер пасатор жена здравословна храна Thinkstock/Getty Images
Само за България през 2016 година близо 10 милиона евро са вложени от сектора в изследвания и нововъведения за създаване на по-ефективни уреди с високо равнище на екологичност, които да носят от ден на ден икономии на семействата, а в Европа - 1,4 млрд.евро. Благодарение на повишението на успеваемостта на съдомиялните машини, потреблението на вода е намаляло с 83,5 на 100, а потреблението на електрическа енергия - с над 60 на 100, даде образец Чифличка. Ако всяко българско домакинство мие със съдомиялна машина вместо на ръка, могат да се осъществят над 80 милиарда литра икономии на вода, и към милиард и половина кВч (киловат часа) икономии на електрическа енергия годишно, добави тя.
 
Организацията до неотдавна беше позната у нас като Сдружение на производителите на електродомакински уреди СЕСЕД България.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР