Българи все по-често купуват жилища в Дубай и Испания, показват

...
Българи все по-често купуват жилища в Дубай и Испания, показват
Коментари Харесай

Българи купуват имоти в Дубай и Испания, вадят от 250 хил. до 500 хил. евро

Българи все по-често купуват жилища в Дубай и Испания, демонстрират данни на консултантска компания за първокласни парцели. Традиционно българите избират Гърция, Испания и Лазурния бряг, само че в последните месеци нарастват покупките в Дубай.

Тази дестинация е атрактивна с цените на жилищата в избрани здания, които са аналогични на цените в първокласния сегмент в България. Дубай е най-важният търговски и финансов център на Обединените арабски емирства и на целия Близък Изток и доста българи виждат в него добра опция за инвестиция. Най-често българите купуват в чужбина парцели в ценовия диапазон от 250 хиляди до 500 хиляди евро. Но по-богатите осъществят покупко-продажби и за над 1 млн. евро.

Пазарът на първокласни парцели в България и в чужбина се развива чудесно, разясняват брокери. Осъществяват се покупко-продажби на рекордно високи стойности и в рекордно къс период. Купувачите търсят все по-просторни и по-многофункционални парцели както в огромните градове, по този начин и в курортите. Търсенето изпреварва предлагането, а измежду главните фактори за това е високата инфлация, която въздейства положително на имотния пазар. Търсени са всевъзможен тип парцели – чисто капиталови, градски, ваканционни, по-големи и по-комфортни. Строителните бизнесмени се пробват да отговорят на търсенето, като осъществят нови планове с много огромни размери.

Нарастват покупко-продажби с парцели на вторичния пазар за сметка на тези с жилища “на зелено ”, споделиха брокери. Но вторичният пазар е много лимитиран откъм налични оферти. През последните месеци много продавачи отдръпват своите предложения от вторичния пазар, тъй като считат, че парцелите им съхраняват парите добре от високата инфлация. Ако притежател на жилище го продаде, няма друга добра опция да вложи получените от договорката пари. Затова доста притежатели на жилища избират да не продават, в случай че нямат потребност от парите.

Успоредно с това доста строителни бизнесмени лимитират продажбите в своите обекти на ранен стадий на строителството, тъй като им е мъчно да предвиждат финалната цена на парцелите и избират да продават в по-напреднала или даже при приключена фаза на плана си. Всичко това води до ограничаване на офертите на пазара.

Същевременно търсенето на парцели не понижава макар упованията за повишаване на лихвите. Данните на Българска народна банка демонстрират, че огромна част от депозитите се насочват към покупката на парцели. В резултат цените на жилищата нарастват.

Пазарът на първокласни капиталови парцели става все по-динамичен, тъй като нараства и търсенето на висок клас парцели чартърен. Луксозният парцел дава несъмнено равнище на преживяване, разясняват брокери. За тази цел той би трябвало да има забавна локация, усамотение от външния свят, да бъде мултифункционален и да разполага с огромна повърхност, да дава отговор на всички модерни архитектурни трендове. Хората, които купуват висок клас парцели, не позволяват компромис в желанията си и са подготвени да платят по-висока цена, с цел да получат тъкмо това, което желаят. Освен това те знаят, че същинският първокласен парцел е добра инвестиция, тъй като той не губи своята стойност с времето.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР