Българи възродиха пивоварната в Сърбия „Нишка пивара“. Само преди три

...
Българи възродиха пивоварната в Сърбия „Нишка пивара“. Само преди три
Коментари Харесай

Българи възродиха пивоварна в Сърбия

Българи възродиха пивоварната в Сърбия „ Нишка пивара “. Само преди три години предприятието е било банкрутирало и не е развивало активност. През 2015 година българската „ Капитални проекти” АД го закупува за 1,1 млн. евро. Днес в него непрекъснато са заети 135 служащи и има към 12% пазарен дял в Югоизточна Сърбия. Инвестициите на българската компания надвишават 4,2 млн. евро, а те към този момент възнамеряват и експорт за България на бира и безалкохолни питиета, които създават в Ниш.

В Сърбия развиват активност повече от 50 компании с български или със разбъркан капитал и работят над 20 представителства. Заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев посети едно от огромните предприятия в Югоизточна Сърбия, което е благосъстоятелност на българска компания – „ Нишка пивара”.

Заместник-министърът Александър Манолев ги поздрави за бързите резултати, които реализират и се ангажира, че Министерството на стопанската система ще продължи да ги поддържа, посредством Службата ни по търговско-икономически въпроси в Сърбия.

Сръбски компании също имат интерес към нашата страна, като за последните 10 години вложенията от западната ни съседка надвишават 60 млн. евро. В Ниш заместник-министър Манолев се срещна и с Мома Николич, който е притежател на един от най-големите и най-значителни производители на строителни материали в района – „ ИГМ Младост “ ДОО. Те имат четири предприятия в Сърбия профилирани в производството на керемиди, блокове за зидане и междуетажни структури.

България е един от огромните им пазари, като по данни на компанията на годишна база износът им за нашата страна възлиза на към 5 млн. евро. По тази причина те изследват опциите за инвестиция и изнасяне на произвеждане и у нас. „ България може да предложи непоклатимост и достъп до единния европейски пазар, която я прави атрактивна за вложения на компании от района “, уточни зам.-министър Манолев. Той показа облекчителните ограничения, които могат да се употребяват по Закона за поощряване на вложенията и подчертава на ниските данъчни и оперативни разноски в България. „ Ще ви предоставим цялата нужна информация, а при задълбочаване на интереса, Българска организация за вложения ще извърви целия път с вас от желание до осъществяване на капиталов план “, акцентира Александър Манолев. Той насочи и покана към управлението на сръбската компания да посетят страната ни и да прегледат съответни местоположения подобаващи за техния бизнес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР