Българи в чужбина изпратиха ново писмо до Доналд Туск, председател

...
Българи в чужбина изпратиха ново писмо до Доналд Туск, председател
Коментари Харесай

ЕНП се крие от въпроси за Борисов

Българи в чужбина изпратиха ново писмо до Доналд Туск, ръководител на Европейската национална партия (ЕНП), и до Манфред Вебер, ръководител на групата на партията в Европейския парламент, с което желаеха ЕНП да обясни позицията си по отношение на ГЕРБ. Излизащото в Брюксел електронно издание самодейността.

Писмото е публикувано и до всички евродепутати от ЕНП, в това число и българските, до всички партии членове и сътрудници на ЕНП, измежду които и ГЕРБ, както и до всички държавни и държавни ръководители, определени от партии, членуващи в ЕНП, включително и до премиера Бойко Борисов.

На 2 септември групата българи в Белгия внесе публично въпроси до управлението на ЕНП, само че не получи отговор. Инициаторите на акцията посетиха централата на партията в Брюксел на 16 септември с гледище да получат позиция от ЕНП за институционалната рецесия в България и продължаващите към този момент повече от 2 месеца митинги против кабинета и основния прокурор Иван Гешев. И при двете визити в централата на партията среща с представители на ЕНП беше отказана.

В новото писмо са сложени следните въпроси:
На 9 септември 2020 година евродепутатът Александър Йорданов (СДС/ЕНП) разгласи в обществените мрежи, че на съвещание на парламентарната си група ЕНП е декларирала цялостната си поддръжка за българското държавно управление. Евродепутатът Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) също удостовери това. Международното издание Politico обаче оповестява за напълно друга интерпретация, а точно, че Туск е отказал да даде поддръжка непременно. Подобни са свидетелствата на Радан Кънев, който е участник в това съвещание – по думите му Туск е споделил, че се нуждае от повече информация. Ето за какво българите в Белгия молят Туск да обясни казаното по време на съвещанието.
EURACTIV България също се свърза с ЕНП с молба за коментар за съвещанието на ЕНП и позицията на Туск, само че отговор досега не е получен.
На 15 септември 2020 година работната група на Европейския парламент за медиите инициира писмо до българския министър на вътрешните работи Христо Терзийски с искане за незабавно следствие на всички набези от страна на българските полицейски сили, ориентирани против публицисти, разгласили информация за мирните митинги по улиците на София. Това писмо е подписано от двама евродепутати от ЕНП - съпредседателят Дейвид Каза (Малта) и евродепутатът Магдалена Адамович (Полша).
 

В тази връзка, българите в чужбина питат поддържа ли ЕНП или най-малко парламентарната група позицията на своите сътрудници.
Придържа ли се Политическа партия ГЕРБ към върховенството на закона като една от главните полезности в устава на ЕНП, а също и съществена полезност съгласно член 2 от Договора за Европейския съюз?Имат ли съображение митингите в България, свързани с неналичието на господство на закона в страната, и в случай че НЕ какви са причините на ЕНП?
Въпроси са заложени и по отношение на изказването на Манфред Вебер, ръководител на групата на ЕНП в Европейския парламент от 10 юли 2020 година Тогава той сподели: “Групата на ЕНП изцяло поддържа българското държавно управление на Бойко Борисов в напъните му да отбрани стопанската система от негативните последици от рецесията с COVID-19, в битката против корупцията и в напредъка в процеса на присъединение към еврозоната ”.

Затова групата българи, живеещи в чужбина, желае отговори от висшите представители на ЕНП:
Потвърждава ли Манфред Вебер поддръжката на групата на ЕНП в Европейския парламент  към българското държавно управление и на какви съответни образци се основава тази поддръжка?Предвид нежеланите места в разнообразни ранглисти (последно място в Европейски Съюз по показател на корупцията, най-бедна страна в Европейски Съюз, 111-о място в световен аспект и последно в Европейски Съюз по независимост на словото), кои триумфи на България са визирани в изказването, в случай че ГЕРБ ръководи през последните близо 10 години, а министър председател и в трите последни държавни управления е нейният водач Бойко Борисов?Потвърждава ли ЕНП еднопосочно, че правосъдната система в България е самостоятелна?Кои са съответните визирани политически дейности, които подкопават независимостта на правосъдната система и пречат на битката с корупцията?
Относно препоръчаните от ГЕРБ промени в Конституцията, и в частност текстовете за ролята и статута на основния прокурор, в писмото се пита:
Как ЕНП ще разяснява конституционните промени в подтекста на върховенството на закона и самостоятелната правосъдна система, като негов поръчител?
По отношение на идните диспути в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) към Европейския парламент, както и в пленарна зала на Европейския парламент за институционалната рецесия, които ще се проведат на 5 октомври, българите желаят ЕНП да разяснява публикувана в българските медии и от евродепутата Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) информация, че дебатите не са получили задоволително поддръжка точно от групата на ЕНП.

В реалност, това е тъкмо по този начин, тъй като за провеждането на дебата в пленарна зала бяха събрани подписите на 55 евродепутати от разнообразни групи, като единственият автограф на представител на ЕНП беше този на единия от основателите – Радан Кънев.

Вероятността ЕНП да се дистанцира от ГЕРБ е дребна, най-малко до момента в който партията на Бойко Борисов е на власт. Все отново е от голяма важност, че ЕНП от дълго време не се е заела с поддръжка във тип на заявления, туитове и друга интензивност в обществените мрежи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР