Балетният спектакъл Госпожиците от Авиньон на Националната опера и балет

...
Балетният спектакъл Госпожиците от Авиньон на Националната опера и балет
Коментари Харесай

Балетен спектакъл от Северна Македония гостува в София

Балетният театър " Госпожиците от Авиньон " на Националната опера и балет на Северна Македония гостува на Софийския фестивал на музикалния спектакъл на 8 юли от 21 ч. Негова режисьорка и хореографка е Олга Панго - най-утвърденият балетен хореограф сега в страната си. Тя е примабалерина и директорка на Балета на Националната опера и балет в Скопие. " Госпожиците от Авиньон " е въодушевен от едноименната картина на Пикасо, отдадена на неговите вдъхновения. Въпреки че е определян като съвременен, спектакълът носи главните детайли на класическия балет. Той е атрактивно и космополитно пътешестване, което държи вниманието на публиката до последната сцена. Усещането за космополитност се укрепва и от авторската музика на Калиопи Букле, в която са употребявани принадлежности и музикални претекстове от целия свят. Автор на либретото е Сашо Димоски, художник на костюмите - Раде Василев, мултимедия и дизайн - Емил Петров, художествено осветяване - Милчо Александров.
В деня на спектакъла - от 15 до 18 ч. - на огромната сцена в Музикалния спектакъл Олга Панго ще води семинар с уъркшоп за навлизането на актуалните детайли в класическия балет. Входът е свободен.
Концерта " Картини от Пиацола " може да гледаме на 9 юли от 20 ч. в парк " Военна академия ". Музикантите от Държавната опера в Пловдив ще ни поведат в буйния свят на тангото с музиката на Астор Пиацола. Участват солистите Калоян Куманов - акордеон, Виктория Каридова - цигулка, Ралица Ботева - пиано, Едит Унджиян - вокал. Водеща е Лили Бързева.
В неделния ден, на 10 юли, от 20 ч. на Софийския фестивал на музикалния спектакъл гостува хитовият мюзикъл " Брилянтин " - режисура на ТМПЦ - Варна. Мюзикълът, основан преди 50 години от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд, е въодушевен от субкултурата на грийзърите, която става знак на свободното мислене. Първоначално е разгласен за нападателен и пошъл, само че след преправянето му тази характерност отпада. " Брилянтин " печели огромна известност след екранизацията му в киното с присъединяване на Джон Траволта и Оливия Нютън Джон. В техните функции ще забележим младите солисти на ТМПЦ - Варна, Велин Михайлов (Дани) и Лилия Илиева (Санди). Режисьорка на спектакъла е Сребрина Соколова, диригент - Страцимир Павлов, сценограф - Иван Токаджиев, художничка на костюмите - Ася Стоименова, хореографка - Надя Димокова. Участват солисти, балет и оркестър на Варненската опера.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР