Балансираното хранене има много голямо значение за здравето на домашните

...
Балансираното хранене има много голямо значение за здравето на домашните
Коментари Харесай

Какви плодове ядат хамстерите

Балансираното хранене има доста огромно значение за здравето на домашните ви любимци. Така да вземем за пример огромна част от храната на хамстерите се пада на растенията. Към тази категория можем да причислим, както семената и разнообразни треви, по този начин и плодовете и зеленчуците.

Значение на плодовете за хамстерите

На първо място те са източник на голям брой потребни субстанции, които вашият питомец би трябвало да получава наложително с храната си. Редовната им приложимост възстановява работата на храносмилателната система, а също така те са едно от обичаните лакомства на пухестите другари, от което не биха могли да се откажат. Важно е да давате плодове на хамстерите ви и освен, с цел да заситите глада им, само че и като профилактика против авитаминоз (недостиг на редица значими витамини).

Полезните плодове за хамстери съдържат:

- Много хранителни субстанции, които зареждат с енергия;

- Вода;

- Витамини, които са нужни за поддържането на имунната система;

- Минерали, участващи в обменните процеси;

- Фибри, които усъвършенстват храносмилането.

 Хамстер

Позволени плодове за хамстери

Важно значение има и породата на хамстера, като по този начин да вземем за пример джунгарските могат да си хапват единствено малко плодове, до момента в който златните хамстери умерено могат да се хранят и с тях. Причината за това е, че първите са доста податливи на захарен диабет, който може да бъде провокиран от прекалено ястие на сушени и пресни плодове. Именно по тази причина е значимо да знаете, какви плодове може да давате на хамстерите си, както и кои съдържат огромно количество на захари.

И по този начин, първото значимо нещо, което би трябвало да запомните е, че не трябва да давате цитрусови и екзотични плодове, защото непривичната за тях храна може да провокира алергична реакция, която да докара даже до анафилактичен потрес. Второ, не трябва да им давате плодове с костилки, защото могат да си счупят зъбите или даже да се отровят със сърцевината на костилката, в случай че я изядат. Ето и кои са разрешените плодове за хамстери:

1. Круши и ябълки

Те са богати на витамините С и Е, калций, силиций, фосфор, магнезий, желязо. Всички те са доста потребни за здравето на хамстера и спомагат да се укрепи имунната им система. Могат да се употребяват, както свежи, по този начин и сушени.

2. Кайсии и сливи

Съдържат витамини от групата В, аскорбинова киселина, огромен брой каротеноиди, микроелементи. Можете да им давате единствено леко неузрели кайсии, само че не и презрели кайсии. Запомнете, че не трябва да ги храните с праскови, защото в тях има много захари, които както разбрахте към този момент не са доста потребни за тази животинка.

3. Банани

 Хранене на хамстер

Съдържа всички вероятни витамини, като се изключи кобаламин, калциферол и биотин. Можете да давате това лакомство на хамстера си всеки ден, защото захарта в него не е в огромни количества, само че въпреки всичко не прекалявайте. Можете да ги почерпите и със сушени банани, само че единствено малко.

4. Диня и пъпеш

Много сладки и сочни плодове, тъй че не би трябвало да ги давате на вашия домакински любим повече от 1 път седмично.

5. Ягоди

В това число влиза и гроздето (включително и сушено), пресните малини, черешите, ягодите и боровинките. Те спомагат при профилактика от авитаминоза, укрепват общото положение и имунната система, оказват помощ на гризача да се бори с инфекциите.

Пресните плодове могат да ви оказват помощ да укрепите организма на вашия любим, да съхраните зрението му и хубостта на козината. Въпреки това не трябва да прекалявате и би трябвало да редувате плодовете и зеленчуците за хамстери дружно със сухата храна. Винаги следете за това продуктите, с които храните хамстера да са свежи и постоянно ги мийте преди да ги дадете на питомеца ви.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР