Баку. Сътрудничеството между България и Азербайджан в областта на образованието

...
Баку. Сътрудничеството между България и Азербайджан в областта на образованието
Коментари Харесай

Председателят на НС Цвета Караянчева: Сътрудничеството между България и Азербайджан в областта на образованието и културата трябва да се развива със същите темпове както икономическото и политическото

Баку. Сътрудничеството сред България и Азербайджан в региона на образованието и културата би трябвало да се развива със същите темпове както икономическото и политическото, съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева в обществена лекция пред преподаватели и студенти от Бакинския славянски университет, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . Председателят на българския парламент означи големия принос на университета и на неговия ректор проф. Нурлана Алиева за това българският език и просвета да намират все по-широка публика и известност в Азербайджан.
Общи са желанието и стремежът на България и Азербайджан да превърнем географските прерогативи на нашите две страни, да бъдем на кръстопътя сред Азия и Европа, във благоприятни условия за задълбочаване на двустранните връзки в региона на търговията, енергетиката, превоза, акцентира Цвета Караянчева. Тя добави, че това ще способства за икономическото развиване и просперитета на двете страни.
Председателят на Народното събрание акцентира, че българските политици ще се стремят да работят за основаване на нужните условия нашите два народа и младежите да се сближават от ден на ден, да опознават културата, традициите, природата, забележителностите, с които България и Азербайджан могат да се гордеят.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева беше посрещната в Бакинския славянски университет с българска национална ария и хоро. Цвета Караянчева беше приветствана от ректора на Бакинския славянски университет проф. Нурлана Алиева.
На срещите в университета ръководителят на Народното събрание акцентира, че има интензивно съдействие и голям брой открити директни контакти сред български и азербайджански висши учебни заведения. Цвета Караянчева изрази убеденост, че съгласуваният меморандум за съгласие в региона на образованието сред министерствата на образованието на България и Азербайджан ще способства за интензифициране на съдействието в тази област.
Ректорът на Бакинския славянски университет проф. Нурлана Алиева уточни, че от основаването си през далечната 1946 година до през днешния ден, ръководеното от нея висше учебно заведение, непрестанно обогатява и уголемява размера от изучавани дисциплини. Част от това е и взетото през 1996 година решение в университета да се вкара проучването на други славянски езици, акцентира тя и добави, че през днешния ден в Бакинския славянски университет действат седем факултета и 25 катедри, като с изключение на славянски езици (руски, български, чешки, полски, украински), студентите имат опция да учат и други езици (английски, немски, френски, турски, гръцки), а също по този начин и азербайджански език и литература, интернационалните връзки, публицистика и други
Българската парламентарна делегация, която е на посещаване в Азербайджан във връзка тържественото отбелязване на 100-годишнината на Народното събрание на Азербайджан, посети и Центъра за български език и просвета към Бакинския славянски университет. Той е открит през 2004 година и работи за развиване на културните връзки сред Азербайджан и България, за доближаване на младежите от двете страни и за рационализиране на образователния развой по българистика.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР