Баку. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев разкритикува изявлението на американския

...
Баку. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев разкритикува изявлението на американския
Коментари Харесай

Илхам Алиев: Думите на Байдън са „историческа грешка“

Баку. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев разкритикува изказването на американския президент Джо Байдън в събота, описващо събитията от 1915 година като " геноцид ", написа турското англоезично издание Daily Sabah

Забележките на Байдън за събитията от 1915 година са " неприемливи " и съставляват " историческа неточност ", сподели Алиев.

Алиев и турският му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган осъдиха хода на Байдън по време на телефонен диалог, се споделя в изказване на азербайджанското президентство.

Алиев е декларирал, че репликите на американския президент ще " навредят съществено на съдействието в района ", наблягайки, че Баку постоянно ще застане до Анкара.

Изявлението на Алиев пристигна малко откакто Байдън назова събитията от 1915 година " арменски геноцид ", нарушавайки дългогодишната традиция на американските президенти да се въздържат от потреблението на термина.

" Фалшифицирането на историята, опитите за " пренаписване на историята " и потреблението й за политически напън са неприемливи ", съобщи азербайджанското външно министерство също в изказване в събота.

Турските управляващи и водачи изрично отхвърлиха изказванието, като външното министерство съобщи, че на изказването на Байдън липсва каквато и да е научна или правна основа и не е подкрепено с доказателства.

Позицията на Турция във връзка с събитията от 1915 година е, че гибелта на арменците в Източен Анадол е резултат на това, че някои от тях са застанали на страната на нахлуващите руснаци и са въстанали против османските сили. Последвалото пренасяне на арменците е довело до голям брой жертви.

Турция възразява против представянето на тези произшествия като „ геноцид “, описвайки ги като покруса, при която и двете страни са претърпели жертви.

Анкара неведнъж предлага основаването на взаимна комисия от историци от Турция и Армения, както и от интернационалните специалисти, които да разрешат казуса.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР