Баку. България има интерес от увеличаване на газовите доставки от

...
Баку. България има интерес от увеличаване на газовите доставки от
Коментари Харесай

Председателят на НС Цвета Караянчева: България има интерес от увеличаване на газовите доставки от Азербайджан

Баку. България има интерес от увеличение на газовите доставки от Азербайджан. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева в диалог с министър-председателя на Азербайджан Новруз Мамедов, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . Делегация, водена от ръководителя на българския парламент, е на посещаване в Азербайджан във връзка тържественото отбелязване на 100-годишнината на Народното събрание на Азербайджан. В състава на делегацията са ръководителят на Групата за другарство България – Азербайджан Хамид Хамид и заместник-председателят на групата Димитър Георгиев.
Стратегическото географско състояние на България основава предпоставки за диверсификация на източниците и маршрутите на газовите и нефтените доставки, акцентира Цвета Караянчева. Тя посочи, че напъните на страната ни са ориентирани към това, посредством реализацията на газовия хъб „ Балкан “ България да се трансформира в газоразпределителен център за Европа. Разглеждаме доставките на газ от Южния газов кулоар като неразделна част за реализирането на тази стратегическа цел, уточни Цвета Караянчева и добави, че реализацията на газовата връзка България-Гърция е основен детайл за приемането на към този момент контрактуваните 1 милиарда куб. м. азербайджански газ до България. От своя страна министър председателят Мамедов съобщи, че след реализацията на контрактуваните количества, Азербайджан е подготвен да води диалози за реализирането на нови количества газ.
Нова опция за съдействие в енергетиката би могло да бъде и присъединяване на Азербайджан в газификацията на България за битови цели – тематика, обсъждана по време на работното посещаване на българския министър председател Бойко Борисов в Баку през януари 2018 година, акцентира ръководителят на Народното събрание. Тя добави, че всички нужни детайлности към този момент са предоставени на азерската компания СОКАР.
Караянчева и Мамедов показаха удовлетворение от успеваемостта на разкритата на 16 януари 2018 година директна авиолиния Баку – София. Двамата бяха безапелационни, че линията към този момент оказва позитивно въздействие върху повишаването на пътуванията сред двете страни за бизнес и туризъм и вероятностите в тази посока са повече от позитивни.
Председателят на българския парламент уточни, че има неизползван капацитет и необятни благоприятни условия за развиване на съдействието сред България и Азербайджан в търговско-икономическата област. Настоящият стокообмен не дава отговор на капацитета на двете страни и по тази причина преглеждаме работата на Междуправителствената българо-азербайджанска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо съдействие като значим инструмент за активизиране на връзките сред двете страни, акцентира Цвета Караянчева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР