Бъдете внимателни, ако търсите работа в чужбина. За това предупреждава

...
Бъдете внимателни, ако търсите работа в чужбина. За това предупреждава
Коментари Харесай

Искате да работите в чужбина - ето какво трябва да направите, за да не ви измамят

Бъдете деликатни, в случай че търсите работа в чужбина. За това предизвестява Главна ревизия по труда (ГИТ), като дава образци и скъпи насоки от какво да се пазят хората.
Допълнителен риск към момента е коронавирусът - тъй като не всички държави-членки на Европейски Съюз имат идентична заболеваемост и надлежно противоепидемичните ограничения за разнообразни.
В последните 2-3 години зачестяват случаите, в които служащи подписват контракти непосредствено с работодатели в приемащата страна, като към тях ги насочват близки и познати или лица, наети от съответния шеф. В тези случаи Инспекцията по труда в България не може да упражни надзор. ГИТ може да осведоми контролните органи в приемащата страна при получена информация за нарушени трудови права на български жители, в случай че обаче те дават задоволително данни, по които съответният шеф да бъде открит. В огромна част от постъпилите сигнали такава информация липсва.
Има и случаи, в които наетите настояват, че са отпътували посредством медиатор, само че не могат да дават данни за потреблението на подобен, надлежно за идентифицирането му, с цел да се извърши инспекция. Подобен е последният случай, получил гласност – за недопуснати на територията на Франция български сезонни служащи. Част от тях твърдяха, че са употребявали съответни медиатори, с цел да заминат. В хода на стартирана инспекция обаче не се открива цитираните медиатори да са взели участие в изпращането им. Въпреки отхвърли на множеството от лицата да спомагат на контролните органи (едва сеедем попълниха заявления с данни за метода на изпращане, а единствено трима показаха копия на трудови контракти с френски работодател), инспекторите по труда не престават инспекцията с дейната поддръжка на Инспекцията по труда на Франция.
Ето и някои от главните правила, с които би трябвало да се преценяват търсещите работа хора преди да заминат да работят зад граница, с цел да се предпазят от възможна машинация или нарушение на трудовите им права:
1. Използването от страна на предлагащите работа на интернет, и в частност на обществените мрежи, като единствен метод за контакт, отвод от персонални срещи или установяване на такива на обществени места вместо в офис, са сигнали за възможна машинация.
2. Отказът за подписване на контракт или предлагането на контракт на език, който лицето не схваща, също допуска риск от машинация. Подобна заплаха има и когато дружество, неизвършващо активност в България, подписва контракти с служащи с обещанието по-късно да ги командирова незабавно зад граница (т.нар. предприятия пощенски кутии). Ако предлагащите работа задържат персоналните документи на лицата, това може да бъде сигнал за попадане в скица за трафик на хора за трудова употреба.
3. Търсещите работа в чужбина би трябвало авансово да проучат дали компаниите, които им оферират обезпечаване на претовареност зад граница, имат регистрация в Агенцията по заетостта (АЗ) като фирми-посредници или предприятия, които обезпечават краткотрайна работа. Списъците са обществени и налични на уеб страницата на АЗ. При командироване би трябвало да се ревизира дали компанията, която им предлага контракт, прави идентична активност в България - изискване за действително командироване.
4. Всяко искане на такси и други заплащания под каквато и да е форма за обезпечаване на работа в чужбина от страна на фирми-посредници са неразрешени. Заплащането би трябвало да бъде от работодателя, за който се обезпечава работна ръка.
5. Предприятията, които обезпечават краткотрайна работа (ПОВР), и работодателите, които командироват свои служащи и чиновници под свое управление и надзор за осъществяване на действия в чужбина, също нямат право да желаят такси. При вероятно заплащане е неотложно да се изискат документи, доказващи защо са заплатените суми.
6. Работниците, които биват командировани или изпратени от български шеф или ПОВР, следва да бъдат осведомени авансово и документално с минималните условия на труд и възнаграждение в страната, в която се поставя трудът. Разходите за превоз са за сметка на работодателя и на ПОВР, а разноските за настаняване (квартирни пари) могат да се уговорят авансово сред страните.
7. При изпращане от дружество, което обезпечава краткотрайна работа, лицето би трябвало да подписа трудов контракт с него, в който да е написано при какви условия на труд в предприятието ползвател ще работи. Трудовият контракт би трябвало да съдържа данни за страните и дефинира: - размера на главното и на спомагателните трудови хонорари с непрекъснат характер;
- изискванията за полагане на ексклузивен и на нощен труд и размера на заплащането им
- продължителността на работния ден и на работната седмица
- на дневната, междудневната и на седмичната отмора, както и дните на формалните празници в приемащата страна
- размера на платения годишен отпуск; финансови условия на изпращането отвън посочените (пътни разноски, квартира и др.)
8. Работодател, който командирова зад граница свои служащи и чиновници за даване на услуги, наред със подписания и регистриран в Национална агенция за приходите трудов контракт би трябвало да подпише с командированите лица и съглашение за изменение на контракта за интервала на командировката. В него се разписват всички условия на командироването, в това число се регламентират и разноските за превоз и спане и други Дали командироването е законосъобразно може да бъде тествано и посредством попълване на въпросник в уеб страницата, основан от ИА ГИТ по план " Контрол на командированите лица ". След разбор на отговорите системата предизвестява дали има риск от " подправено " командироване. Анкетата може да бъде попълнена на СЛЕДНИЯ ИНТЕРНЕТ АДРЕС!
9. Хората, търсещи работа в чужбина, би трябвало да знаят, че когато употребяват услугите на компании медиатори, би трябвало да тръгнат от България с подписан трудов контракт с задграничен шеф, преведен на български или на понятен за тях език и на езика на приемащата страна. Важни реквизити от трудовия контракт са всички данни за работодателя, изискванията на труд и възнаграждение. Трябва да имат подписан и посреднически контракт с компанията медиатор, който включва избрани клаузи, написани в специфична разпоредба. Този контракт наложително би трябвало да съдържа правилните данни на медиатора и мястото, на което е подписан.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР