Бъдещото коалиционно правителство между Продължаваме промяната, БСП за България, Има

...
Бъдещото коалиционно правителство между Продължаваме промяната, БСП за България, Има
Коментари Харесай

Завесата се повдига: Поправки в споразумението до дупка и потвърдени имена на министри

Бъдещото съдружно държавно управление сред " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България " ще има петима вицепремиери, по съглашението сред обединенията се вършат корекции до последно, като упованието е до края на седмицата то да бъде подписано, а още преди този момент - обществено налично.

Това се разбра от мнения на водачите на обособените обединения в коридорите на Народното събрание. След края на съвещанието обособените обединения разясниха между тях и правеха още корекции по съдружното съглашение - само че не по общите политики, а по юридически елементи, които договарящите не показаха съответно пред медиите. Договорено е, както настояваше " Демократична България ", всяка партия да има съветници в министерствата, които не управлява.

" Продължаваме промяната "  и " Демократична България " обявиха, че към този момент са определили хората за министерствата, за които ще дават отговор, въпреки и да не оповестяват обществено имената. Сигурно име в бъдещото държавно управление е това на Калина Константинова от групировката на Петков и Василев. Тя ще е вицепремиер и ще дава отговор за ефикасното ръководство, което изясни като цифрова промяна на държавната администрация. Другият вицепремиер на " Продължаваме промяната " ще е Асен Василев, за който пред немското издание " Шпигел " Петков съобщи, че ще бъде с права на супер министър.

По-ранен вид на съдружното споразумение предвиждаше вицепремиерите да са четирима, като се разясняваше, че " ИТН " няма да има собствен представител. В сряда (8 декември) Любомир Каримански от партията на Слави Трифонов дефинира като заслужено всеки съдружен сътрудник да има вицепремиер. Ако в окончателния вид на съглашението вицепремиерите останат петима, то " Продължаваме промяната " ще има двама.

Очакванията на най-голямата партия в Народното събрание са съдружното съглашение да бъде подписано в петък, като към този момент Асен Василев твърди, че не е обсъждано дали това да бъде на първа обща среща сред водачите на договарящите обединения, или всяка ще подпише поотделно с " Продължаваме промяната ".

Окончателното съглашение: по кое време и по какъв начин

Трети ден посочените за съдружни сътрудници преглеждат изпратения от " Продължаваме промяната " в нощта сред неделя и понеделник план на съглашение, като последният му вид е бил изпратен в сряда сутринта (8 декември).

По обед водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи в коридорите на Народното събрание, че специалистите групи на партията занапред ще се срещнат с измененията, след което още веднъж се чака да бъдат разисквани с Кирил Петков и Асен Василев. Следователно най-рано в четвъртък може да бъде призован Националния съвет на социалистическата партия, който да утвърди Нинова да подпише съглашението.

Христо Иванов от " Демократична България " също разгласи, че в сряда ще бъдат прегледани най-актуалните промени по съдружния документ, като в същия ден следва да се произнесат груповите органи на трите партии в обединяването ( " Да, България ", Българска социалистическа партия и " Зелено придвижване " ).

Очакванията на " Продължаваме промяната " пък са до края на седмицата съдружното съглашение да бъде подписано, като още преди водачите да се разпишат, финално уточненият вид на документа за ръководството на България ще бъде обществен, съобщи пред публицисти в Народното събрание Асен Василев.

" В момента, в който имаме финалния текст и той тръгне за утвърждение от политическите партии, ще създадем съглашението обществено ", съобщи Асен Василев

Василев съобщи, че към момента не е обсъждано дали " Продължаваме промяната " ще поканят водачите на останалите три съдружни обединения на обща среща за сключване на съглашението. Досега първата по резултат политическа мощ е водила поотделно диалози с Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ".

Корекции до последно

След като във вторник Атанас Атанасов от ДСБ (една от трите обединения в обединяването " Демократична България " ) разгласи, че ще сложи пред " Продължаваме промяната "  въпроса за промяна на шефове на специфични служби, без да бъде съответен, в сряда водачът в оставка на " Демократична България " Христо Иванов сподели, че тематиката " не е част от условия, които се слагат, с цел да може да се стигне до наша поддръжка ".

" Ние имаме конкретизирания в текстовете: две думи или два израза би трябвало да бъдат сменени по един метод, с цел да звучат по-точно, по-коректно, това е почти ", съобщи Любомир Каримански от " ИТН ". " Говорим безусловно за едно-две фрази, тъй че се надяваме окончателният текст през днешния ден да е завършен. Юристите обичат да изпишат всичко по доста по-конкретен метод, в сравнение с всекидневно ", заключи Асен Василев.

Той заяви и че посочените за съдружни сътрудници са се договорили всяка партия да има съветници в министерствата, които не управлява. За това настояваше " Демократична България ", като изрази опасения от " партийна феодализация в министерствата ", защото в документа за ръководство до момента е било записано, че всеки министър дефинира самичък екипа си.

Пъзелът на ръководството: парче по парче

Като цяло договарящите обединения не престават да избягат въпросите за структурата и състава на бъдещото държавно управление с обяснението, че разпределението кой кои министерства получава е заложено в съглашението, а имената щели да се разискват след подписването на документа.

Българска социалистическа партия и " ИТН " не дават информация за техните решения за министри. Асен Василев разгласи, че всяка групировка в обединението ще има собствен вицепремиер, като " Продължаваме промяната " ще има двама. Единият от тях е Калина Константинова, която бе зам.-министър до момента в който Петков бе отпред на Министерството на стопанската система. Тя удостовери, че ресорът ѝ ще се назовава " дейно ръководство ", което означавало рационализация на държавната администрация.

Христо Иванов удостовери, че " Демократична България " ще получи три министерства. Според плана на съглашението, който " Дневник " видя, те са: на правораздаването, на електронното ръководство и на околната среда и водите. След последно разискване в " Зелено придвижване " в сряда вечер е решено, че предлагането за екоминистър ще бъде Борислав Сандов, научи " Дневник ". Другите коментирани имена за министри на обединяването са Надежда Йорданова (правосъдие) и Божидар Божанов (електронно управление).

Вече известните поръчки за постове са на Кирил Петков за министър-председател и на Асен Василев за министър на финансите.

Източник:

 Снимка: Стоп кадър/НОВА

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР