Бъдещият кораб за спасителни операции ще се използва също за

...
Бъдещият кораб за спасителни операции ще се използва също за
Коментари Харесай


Бъдещият кораб за спасителни операции ще


Бъдещият транспортен съд за избавителни интервенции ще се употребява също за научни проучвания и образование на студенти, заяви министър Христо Алексиев
(снимка: МТИТС)

Задействана е процедура за планиране и строителство на български профилиран транспортен съд за търсене и избавяне, заяви министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Христо Алексиев на среща с Веселин Миланов, помощник-ректор на Технически университет-Варна, и кап. Андрей Станев, специалист по морски технологии в ТУ и капитан на избавителния влекач на БМФ-Варна, взел участие в интервенцията по избавяне на т/к Вера Су.

Плановете са строителството на кораба да се финансира със средства от Програма „ Транспортна съгласуваност ” 2021-2027 и планът към този момент е включен в обсега на програмата, която беше изпратена в Брюксел за утвърждение. В началото на 2022 година ще бъде оповестена процедурата от ИА „ Морска администрация ”.
още по темата
„ Този транспортен съд ще се употребява освен за избавителни интервенции, само че и за научни проучвания и образование на студенти ”, разясни министър Христо Алексиев.

Представителите на ТУ-Варна, който беше деен сътрудник на страната по време на избавителната акция на Вера Су, и министър Алексиев разискаха правенето на техническо задание за планиране на плавателното средство. По думите на Веселин Миланов, университетът има потенциал да образова студенти в региона на аварийно-спасителната активност.

Спасителната акция ще бъде преподавана на студенти от бакалавърската и магистърска стратегии на Висшето военноморско учебно заведение и ТУ-Варна. От академичната институция обявиха подготвеност за основаване на магистърска компетентност „ Аварийно-спасителна активност ”, където студентите ще могат да се образоват за професионални савьори.

В момента се изготвя образователен проект и се инсталира филм с фрагменти от дроновете на Европейската организация за морска сигурност, посредством които ще може в детайли да се демонстрира на бъдещите савьори всеки стадий от интервенцията по избавяне на Вере Су, заяви кап. Андрей Станев.

По време на срещата кап. Станев насочи покана към министър Алексиев за взаимна организация на национална кръгла маса, която да събере на едно място просветителните институции, страната и бизнеса. Целта е събитието да се организира още през месец декември т.г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР