Бъдещият граничен контролно-пропускателен пункт Рудозем-Ксанти е над 80% изграден, до

...
Бъдещият граничен контролно-пропускателен пункт Рудозем-Ксанти е над 80% изграден, до
Коментари Харесай

Доизграждат ГКПП Рудозем-Ксанти, в ранна есен може да бъде открит

Бъдещият граничен контролно-пропускателен пункт Рудозем-Ксанти е над 80% построен, до края на юни месец ще бъде завършен и не виждам спънка в ранна есен да бъде открит, заяви регионалният шеф на Смолян Недялко Славов . Той предложения публицистите на самата строителна площадка, с цел да регистрира обекта, който предава на наследника си.

Снимка: (Славов и Соколов)
„ Не укривам, че се гордеем с това, което вършим на граничния пункт, защото този обект ни изправи пред доста провокации и се веселя, че е на път да завърши сполучливо. Предвид политическата конюнктура в страната не следва да има терзания за завършването му, тъй като финансирането е напълно подсигурено. Около 3 млн. лв. са обезпечени по програмата за Трансгранично съдействие, а финансирането до 18 милиона е обезпечено от държавния бюджет. Тези средства са по сметките на регионална администрация “, съобщи Славов.

(Трасета за вход-изход)
Обектът е ситуиран на повърхност от 76 декара и съставлява  ГКПП дружно с подходния път, чиято дължина е към 700 метра. Самата площадка е на повърхност от 35 декара. Върху нея са всички здания, уреди и пътни връзки, които да обслужват бъдещия граничен и митнически надзор за българо-гръцките управляващи, които ще са единствено на българска територия.
 

(Пътни връзки в граничния пункт)
Основната постройка е с повърхност към 900 кв. метра, на два етажа. В нея ще са офисите на граничните и митническите управляващи. Върху нея ще бъде построена навесна структура върху постройките.
От двете й страни са трасетата за вход и излаз към двете страни – по пет, съгласно подписаната конвенция и условията за всички типове транспорти и товари. Където са трасетата за товарни коли, там  ще са кантарите на вход и излаз.
 

(Оранжевата мрежа е границата сред България и Гърция)
Има още две здания. Малката е здравният пункт, а другата е халето за щатна митническа инспекция, където ще се разположат рентгените.
„ Предстои главно полагане на асфалтови пластове. На площадката са положени първи и втори асфалтов слой, следва първи и втори слой за подходния път, надлежно и износващите пластове. Трябва да се довърши постройката на халето за митническа инспекция, да се оформят офисите, да се изпълнят ВиК, електроснабдяване, отопление, вентилация и климатизация “, уточни Славов.
 

(Офиси на българските и грицките митнически и гранични власти)
Агенция " Митници " назначи целево за Граничен контролно-пропусквателен пункт 12 нови чиновници. В момента " Гранична полиция " организира конкурс за 40 нови служители на реда.
Попитан дали се работи по пътя от гръцка страна, Славов сподели, че нескончаем интервал от време, основно през зимата, не се забелязвала никаква интензивност от гръцка страна.
 

(Вижда се претрупан камион от гръцка страна)
„ Техният обект следва да бъде приключен в края на август 2021 година Това е продължение с близо година и половина над в началото избрания период. От началото на април много интензивно работят и се вижда “, добави той.
Категоричен е, че в ранна есен няма аргументи пунктът да не се отвори.
 

(Така би трябвало да наподобява пунктът довършен)
Ръководителят на обекта инж. Стефан Соколов – представител на консорциума, изпълняващ строителството, заяви, че остават довършителни работи - полагане на асфалт, дотъкмяване на постройките.
„ Работи се вътре от всички специалности - електро, ВиК, ОвК, оформят се офисите. Конструкцията за навеса е подготвена, само че като поредност ще започва може би в края на другата седмица. Халето се построява. От подходния път остана единствено последния слой асфалт. Оформя се и зелената част. Вървим по проект “, добави Соколов.
 

(Буферен паркинг)
Славов посочи, че са имали компликации с изкопните и земните работи, зародили като непредвидени. Трябвало да се извърши в допълнение джоб стена, която да поеме свличанията. По време на строителството се наложило да се изпълнят спомагателни водостоци.
„ Продължителните превалявания и мокро време не даваше опция да се работи по насипите и по наставление на надзора обектът беше замразяван. Допълнителните действия са планувани в самия контракт за възлагане и не е плащано за тях настрана “, разясни той. И посочи, че до момента е платена 55% от сумата по контракта.
 

(Вдясно е медицинският пункт, а вляво - главната постройка на митничесите и граничните власти)
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР