Бъдещите пандемии могат да бъдат по-смъртоносни от настоящата Ковид криза,

...
Бъдещите пандемии могат да бъдат по-смъртоносни от настоящата Ковид криза,
Коментари Харесай

Създателката на Астра Зенека: Следващата пандемия може да е по-смъртоносна

Бъдещите пандемии могат да бъдат по-смъртоносни от актуалната Ковид рецесия, предизвестява професор Сара Гилбърт, един от основателите на имунизацията " Астра Зенека ", оповестява Би Би Си.

" Това няма да е последният път, в който вирус заплашва живота и препитанието ни. Истината е, че идната пандемия може да е доста по-лоша. Може да се сблъскаме с по-заразен и по-смъртоносен вирус ", твърди Гилбърт.

Създателката на " Астра Зенека " счита, че е належащо в допълнение финансиране , както и основаването на нужната инфраструктура, която да не допусне човечеството да се сблъска импровизирано с нова пандемия.

По думите на Гилбърт би трябвало да запазим постигнатото досега, тъй като в случай че загубим насъбрания до тук прогрес, то може да се сблъскаме с по-страшна от сегашната обстановка.

Сара Гилбърт се причислява към Бил Гейтс, който преди към три месеца съобщи, че светът е едва квалифициран за нова пандемия.

Съоснователят на Microsoft разкри и по какъв начин наподобява готовността за пандемия.

" Трябва да можем да разработим нова ваксина за 100 дни, след което да се извърши доставка, обхващаща всички страни на планетата, в границите на още 100 дни ", споделя Бил Гейтс.

Забележките на филантропа съответстват с отчет от 13 септември на фондация " Бил и Мелинда Гейтс ". Документът прикани за повече вложения в здравните системи на страните, за увеличение на индустриалните мощности за ваксини и за справяне с световната неравнопоставеност при имунизацията.

Базираната в Холандия фондация Access to Medicine, финансирана от държавните управления на Обединеното кралство и Холандия, акцентира неотдавна, че съществува възможност идната огромна пандемия да е обвързвана с вируса Нипа , чиято смъртност доближава до 75% .

" Вирусът Нипа е друго ново зараждащо се инфекциозно заболяване, което провокира огромно безпокойствие. Нипа може да гръмне всеки миг. Следващата пандемия може да бъде устойчива на медикаменти ", пишат от Access to Medicine.

Вирусът Нипа е остропротичащо респираторно и неврологично заболяване по свинете и индивида. Заболяването е зооноза. Характеризира се с висока телесна температура, сърдечни и респираторни нарушавания, които с придвижване на болестта се задълбочават.

" Пандемията от Ковид-19 коства на международната стопанска система трилиони долари. Ако интернационалната общественост влага даже дребна част от тези пари в неща като следенето на заболеваемостта измежду хората, производството на ваксини и по-добри медикаменти, то възможностите за друга сходна пандемия биха фрапантно намалели ", съобщи преди месец Бил Гейтс в диалог със сп. TIME.

Милиардерът прикани за основаването на комбинирани ваксини против голям брой заболявания; както и ваксини, които не изискват наново инжектиране и могат да се съхраняват при стайни температури.

Бил Гейтс добавя, че готовността на човечеството за нова пандемия би избавила мнозина от това, което може да е " най-голямата опасност за всички ни " - биотероризмът . Според милиардера съществува риск в близкото бъдеще терористи да разработят и пуснат доста вирулентен вариант на едрата шарка .

" Създаването на профилирано звено към СЗО, което да следи за бъдещи пандемии и биотероризъм ще коства към 1 милиард $ на година ", приключва Гейтс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР