Бъдещето на газов хъб „Балкан“ е добро – в рамките

...
Бъдещето на газов хъб „Балкан“ е добро – в рамките
Коментари Харесай

До 110 дни ще се обяви важна икономическа новина за газовия хъб „Балкан“, увери Теменужка Петкова

Бъдещето на газов хъб „ Балкан “ е положително – в границите на 110 дни ще се дават окончателните резултати от предпроектното изследване. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание.

„ Знаете, че през вчерашния ден след извършена социална поръчка беше подписан договорът за осъществяване на предпроектното изследване за газово-разпределителния център на територията на България. Спомняте си, че Европейска комисия ни даде финансиране, с цел да създадем това предпроектно изследване. Консорциумът, който завоюва, включва в себе си едни от най-хубавите проектанти, специалисти в тази област. В рамките на идващите 40 календарни дни би трябвало да разполагаме с междинните резултати. В рамките на 110 дни би трябвало да бъдат предоставени окончателните резултати от предпроектното изследване “, съобщи Петкова.

Министърът на енергетиката съобщи, че това е добър план, който се поддържа от Европейска комисия и напомни, че той е създаден взаимно с Главна дирекция „ Енергетика “ към Комисията.

Според нея планът за газов хъб „ Балкан “ ще способства за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и ще помогне цената на газа да бъде конкурентна.

За плана „ Белене “, Петкова уточни, че той би трябвало да бъде осъществен на пазарен принцип. Министърът напомни, че предходната седмица Европейската капиталова банка е изявила интерес да финансира построяването на централата. По думите ѝ, с цел да се стигне до съответни диалози, би трябвало да бъдат направени съответните разбори и изследвания, каквито Народното събрание ѝ е упълномощил. На въпрос дали реализирането на АЕЦ „ Белене “ като балкански план включва интерес на китайския вложител, Петкова разясни, че на този стадий нищо не може да се изключи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Фокус
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР