Бъдещето на автономните автомобили все още изглежда неясно в много

...
Бъдещето на автономните автомобили все още изглежда неясно в много
Коментари Харесай

Toyota LQ, Yui и колите, които ще могат да си говорят с нас

Бъдещето на самостоятелните коли към момента наподобява неразбираемо в доста връзки.

Според някои този вид коли ще се трансфорат в самобитно продължение на домашния хол, до момента в който други са на мнение, че самостоятелните возила ще заемат ролята на мобилни станции за развлечение.

Според Toyota пък самостоятелните коли ще имат персона, с която водачът ще може да се опознае и да построи връзки.

Именно подобен първообраз на умна кола показа японският производител на скоро в лицето на LQ - дребен самостоятелен автомобил, който може да комуникира със притежателя си.

В сърцето на LQ е системата, наречена Yui, която съставлява високотехнологичен виртуален помощник.

Yui може да беседва с водача посредством личен глас и светлинни сигнали, като с времето научава особеностите на притежателя си и се старае да му предложи оптимално удобна и безвредна среда на шофиране.

Виртуалният помощник е кадърен да ръководи колата изцяло независимо, даже когато водачът не е в нея.

След като системата заучи държанията на притежателя на колата, тя може да се грижи за благоразположението му, като изпълва колата с мирис на лавандула да вземем за пример - в случай че усети, че водачът е разтревожен.

В седалките пък й са вградени специфични въздушни възглавници, които Yui ръководи в темп с дишането на водача.

Ако усети, че водачът заспива или е изтощен, Yui разполага с дюзи за компресиран леден въздух, с които освежава индивида зад кормилото, или пък просто поема надзор над ръководството.

Системата може да заучи и навиците и особеностите на хората в фамилията ни, и да комуникира с тях по персонализиран метод.

Засега Toyota LQ е единствено първообраз, само че е явен знак за желанията и направленията, в които японският производител счита да развива самостоятелните си технологии. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР