Азиатските пазари затвориха със спад петъчната сесия, като най-силни загуби

...
Азиатските пазари затвориха със спад петъчната сесия, като най-силни загуби
Коментари Харесай

Азиатските пазари затвориха със спад

Азиатските пазари затвориха със спад петъчната сесия, като най-силни загуби записаха японските акции.  Nikkei 225 се намали с 1,59%, до момента в който китайският Shanghai Composite загуби 0,29%, а хонконгският Hang Seng се намали с 0,19%.

Индексът Nikkei 225 падна с 1,59% до 27 778, до момента в който по-широкият показател Topix се срина с 1,64% до 1954 в петък, достигайки най-ниските си равнища от три седмици и възобновявайки спада от тази седмица. Всички браншове затвориха на негативна територия.

Инвеститорите усвоиха смесени стопански данни за Съединени американски щати и бяха изключително внимателни в очакване на основния отчет за работните места в Съединени американски щати, който може да повлияе на вероятностите за лихвените равнища. Междувременно пазарите продължиха да наблюдават развиването на Covid в Китай, откакто управляващите алармираха за леко облекчение на строгите си правила.

Акциите на опазването на здравето и потребителите водеха отстъплението със загуби от Eisai Co (-2,3%), Takeda Pharmaceutical (-1,6%), Olympus (-3,2%), Sony Group (-1,3%) и Nintendo (-1,4%). Други тежки играчи на показателя също означиха спад, в това число Fast Retailing (-1,7%), Toyota Motor (-1,4%), Nippon Yusen (-1,2%), Keyence (-2,6%) и Mitsubishi UFJ (-1,2%).



Shanghai Composite падна с 0,29% и затвори на 3156, до момента в който Shenzhen Component загуби 0,39% до 11 220 в петък, като първият се намали от постигнатия 11-седмичен връх, защото вложителите изтеглиха някои облаги от масата след мощното рали, поведено от смекчаващата позиция на Китай по отношение на Covid. Индексите в Шанхай и Шенжен приключиха седмицата с растеж надлежно с 1,76% и 2,89 на 100.

Акциите на компании от бранша на недвижимите парцели водеха отстъплението след внезапно повишаване в със забележими загуби от China Vanke (-3,2%), CCCG Real Estate (-10%) и Poly Developments (-2,5%).



Протестите в Китай тази седмица демонстрираха какъв брой непопулярна e политиката за нулев Covid на управляващите. Сега, когато Пекин сподели, че е податлив да разхлаби ограниченията, страната е изправена пред ново  предизвикателство - локалните управляващи, натоварени с провеждането на всеобщи проби и налагането на карантина, изпитват дефицит на пари и може да бъдат принудени да лимитират други жизненоважни услуги.

Политиката за нулев Covid защищити Китай от криза през 2020 година, само че три години по-късно разноските  растат, поставяйки под ексклузивен финансов напън общините в най-населената нация в света.

 

Ако локдаунът и всеобщото тестване продължат, „ рисковете за финансовата непоклатимост ще се усилят “, уточни Джордж Магнус, помощник в Китайския център към Оксфордския университет, пред CNN Business.

Нарастващият държавен дълг съставлява директна опасност за икономическото здраве на Китай. Това освен усилва риска общините да просрочат отговорностите си, само че също по този начин лимитира способността на държавното управление да подтиква растежа, да стабилизира заетостта и да уголемява публичните услуги.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР