Азерският новинарски сайт haqqin.az припомня, че съгласно споразумение от 2013

...
Азерският новинарски сайт haqqin.az припомня, че съгласно споразумение от 2013
Коментари Харесай

На какъв етап е сделката за азерския газ, според Азербайджан

Азерският новинарски уебсайт haqqin.az напомня, че според съглашение от 2013 година, България трябваше да купува един милиард кубически метра газ от Азербайджан годишно. Но забавеното строителство на газопровода Гърция - България (Южният газов коридор), който проработи едвам в края на 2020 година, разреши на България да получи единствено една трета от планувания размер газ от Азербайджан.

През април тази година поради отхвърли на София да заплаща съветския газ в рубли, " Газпром " спря изцяло износа на газ за България. В отговор българското държавното управление съобщи, че няма да възобновява съглашението с „ Газпром ” и в бъдеще ще покрива енергийните потребности на страната от различни източници, в това число посредством доставки на азерски газ.

По-рано българският министър председател Кирил Петков сложи изискване интерконекторът Гърция - България (IGGB) да влезе в употреба до 1 юли, с цел да може България да получава газ от Азербайджан в количеството, несъмнено в съглашението. Този период беше спазен и в България беше публично оповестено,...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР