Азербайджанските цивилни и военнослужещи са изправени пред сериозна заплаха за

...
Азербайджанските цивилни и военнослужещи са изправени пред сериозна заплаха за
Коментари Харесай

Азербайджанските войници и цивилни са изправени пред сериозна заплаха за живота

Азербайджанските цивилни и военнослужещи са изправени пред сериозна опасност за живота и здравето си заради необозначените противопехотни мини, сложени от Армения на териториите на Азербайджан през интервала на окупация. Това се споделя в позиция на Комисаря по правата на индивида (омбудсман) на Република Азербайджан Сабина Алиева, която ФАКТИ разгласява без редакторска интервенция:

Организацията на обединените народи разгласи 4 април за Международен ден за информираност и подпомагане в региона на противоминните дейности. Държавите не престават напъните си дружно с Организация на обединените нации и други способени организации за основаване на потенциал за противоминни дейности в страни, където мини и взривни военни останки основават сериозна опасност за сигурността, здравето и живота на цивилните.

В качеството си на комисар по правата на индивида показвам дълбоката си угриженост, че през днешния ден азербайджанските цивилни и военнослужещи са изправени пред сериозна опасност за живота и здравето си заради необозначените противопехотни мини, сложени от Армения на териториите на Азербайджан през интервала на окупация. Въпреки обстоятелството, че Армения неведнъж е призовавана да разкрие картите за противопехотните мини, за жалост тя по този начин и не демонстрира воля за съдействие в това отношение.

Тристранната декларация на водачите на Азербайджан, Русия и Армения от 10 ноември 2020 година постави завършек на всички военни дейности сред Армения и Азербайджан. Сега е време да се обезпечи безвредна и спокойна среда в освободените земи за всички и Азербайджан поставя обилни и решителни старания в тази посока. Въпреки това съвсем един милион вътрешно разселени лица към момента не могат да се завърнат по домовете си заради противопехотните мини, сложени в тези огромни площи.

Убити са 20 жители на Азербайджан, в това число 12 цивилни, а 85 жители, в това число 17 цивилни, са съществено ранени при детонации на мини в неотдавна освободените земи. Много са сложени в жилищните региони, наоколо до реки, кръстовища и гробища, което е жестоко нарушаване на Женевската спогодба от 1949 година и Първи дпълнителен протокол. Все още чакаме арменската страна да извърши абсолютно своите отговорности за обезвреждане на противопехотните мини и да постави старания за обезпечаване на дълготраен мир в района и ценене на правата на индивида.

Като повтаряме загрижеността си по отношение на необозначените противопехотни мини и евентуалните закани за човешкия живот, ние още веднъж призоваваме всички способени интернационалните организации да осъдят Армения, че не разкрива картите на противопехотните мини и да подхващат съответни дейности в тази връзка.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР