Аз съм най-истинският и най-правилният националист, заяви Владимир Путин на

...
Аз съм най-истинският и най-правилният националист, заяви Владимир Путин на
Коментари Харесай

Путин и правилният национализъм

" Аз съм най-истинският и най-правилният националист ", съобщи Владимир Путин на форума " Валдай ". Защо таман в този момент той приказва за национализма и за това, че имал 146 млн. единомишленици, разбор на Фьодор Крашенинников за Deutsche Welle .
Изявите на Владимир Путин на интернационалния спорен конгрес " Валдай " постоянно дават богата почва за полемики. Така беше и тази година. Отговаряйки на въпросите на водещия, Путин изложи възгледите си за национализма, националния въпрос и своята персонална известност.

Всичко стартира с това, че водещият полемиката Фьодор Лукиянов подсети на президента 2014-та година и прословутия " съветски свят ", задавайки въпрос дали Путин не желае да подхване тази тематика. Въпросът не беше по никакъв начин инцидентен. През 2018 година спомените за тази идея, която беше надали не дирек на цялата държавна идеология на путинова Русия, изчезнаха изцяло от речника на формалната агитация. Отговорът на Путин единствено удостовери очевидното - тематиката за съветския етнически шовинизъм към този момент не го интересува, даже го нервира. " Нашата национална еднаквост... това е нашата просвета, нашата история... На територията на Руската федерация живеят 160 етноса ", съобщи Владимир Путин. Пояснявайки думите си, той изложи много объркана доктрина за верния и за неправилния шовинизъм. Русия е многонационална страна, сподели той, " и в случай че ние желаеме тя да се резервира такава, да се развива и да укрепва, а образуващият страната народ абсолютно е съветският, то съхраняването на тази страна е в негов интерес ", завършек на цитата. Както виждаме, към този момент въобще не става дума за някакъв " съветски свят ". Всички нации на Русия са равни. Въпреки че руснаците са малко " по-равни ". Това обаче не трябва да се акцентира на напред във времето, тъй като руснаците са многонационален народ и в това е и тяхната еднаквост.
Въпреки реторическия реверанс към руснаците, Владимир Путин в действителност отхвърля на най-големия съветски етнос правото на някаква друга еднаквост, друга от предаността към многонационалната съветска страна в положението ѝ през 2018 година. Да бъдеш руснак, значи съгласно Путин да бъдеш предан към " тази страна ", т.е. на процедура персонално към него. Всеки различен мироглед по този въпрос бива жигосан като " пещерен шовинизъм ". По този метод клопката, в който той примами огромна част от съветските националисти през 2014 година, щракна. Тогава той мъгляво им даде обещание някакъв " съветски свят ". А в този момент ги принуждава да се закълнат в преданост към него и във всичко, което те енергично ненавиждаха - лоялността към многонационалността и толерантността съгласно персоналното му схващане за тези понятия. Владимир Путин към този момент не предлага никакъв различен " съветски свят ". Впрочем, надали някой има нещо срещу. Нали същите тези съветски националисти повериха Съюз на съветските социалистически републики на пенсионирания полковник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Безсмислено е да улавяш Путин в някакви идеологически несъгласия, тъй като единственото нещо, което го вълнува същински, е запазването на режима на едноличната му власт. " Най-истинският, най-правилният и най-ефективният националист съм аз ", съобщи Путин в резюме на своите разсъждения. Тоест същинският шовинизъм значи да бъдеш за Путин, без значение дали си руснак, или татарин. А всичко останало е " пещерно ", " неуместно ", " измислено " и води до раздробяване на страната. Тази така объркана идея за " същинския шовинизъм ", препоръчана от Путин, прозвуча толкоз ненадейно, че водещият полемиката попита дали Путин има единомишленици. И в този миг светът чу потресаващият в своята самонадеяност отговор: " Да! Почти 146 милиона! "
Изглежда, че в този тезис се крие и практическият смисъл на всички идеологически структури на президента на Русия. В момента, когато всички наблюдаващи регистрират рухването на рейтинга на Путин, той има незабавна потребност от някаква нова идея за легитимност, която не трябва да се слага под въпрос посредством избори и анкети. Според конституцията президентът с всичките си големи пълномощия е единствено функционалност, а не някаква съответна персона. Докато водач на 146 милиона единомишленици, това към този момент е съответна персона, т.е. Владимир Путин.
Затова рейтингът на Путин може да пада, а подкрепяните от него претенденти да губят избори. Но вождът на сплотената нация, която не се бои от никого и от нищо, априори не може да зависи от електорални процедури и от социологически изследвания. Какви ти избори и рейтинги, когато става въпрос на избор или " просто да умреш ", или " да попаднеш в парадайса "?
Най-лошото което можем да създадем в този момент, е да повярваме на Путин и да признаем за аксиома съществуването на непотвърденото от никого съществуване на 146 милиона поддръжници. За страдание, поднесената преди време информация от формалната агитация за " 86-процентна поддръжка " се популяризира по целия свят и до ден-днешен се възприема от мнозина с удивителна съвестност. Междувременно измислените от Путин 146 милиона единомишленици се римуват добре с анекдотичните 146 % гласоподаватели, които сякаш дали своят вот за " Единна Русия ".
Истината е, че няма нито " съветски свят ", нито путиновски шовинизъм, нито 146 милиона единомишленици на президента на Русия, подготвени да се насочат към парадайса. Съществува единствено моралното привършване на Владимир Путин, падащият му рейтинг, както и опитът му да скрие всичко това със софистиката на взаимноизключващи се лозунги, националистическа измама и демонстративна самонадеяност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР