Аз работя и нямам време да следя политически събития и

...
Аз работя и нямам време да следя политически събития и
Коментари Харесай

Гешев за хакерската атака: Сигурен съм какво ще се окаже накрая

„ Аз работя и нямам време да проследявам политически събития и не съм в час с политическия дневен ред ". Така заместник-главният прокурор Иван Гешев разяснява в Добрич митингите пред Висшия правосъден съвет (ВСС) с искане да бъде оттеглена кандидатурата му за поста обвинител номер едно, съобщи кореспондент на . По случая пък с следствието към хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, Гешев акцентира, че е сигурен " какво ще се окаже най-после ".
" Единственото, което мога да кажа и съм го споделил много в детайли пред публичната телевизия, е: какво ще се случи, за какво ще се случи, и то към този момент се случва. Ние живеем в демократична страна, обикновено е всеки да показва всевъзможни претенции, които счита, че са в негов интерес. А дали този интерес съответствува с ползите на страната, е втори въпрос “, означи още Гешев във връзка с утринните митинги от през днешния ден (25 юли).

Той беше в Добрич по отношение на разбиването на проведена незаконна група, извършваща данъчни закононарушения - отбягване на установяването и заплащането на Данък добавена стойност посредством „ кухи компании “. В „ Албена “ е арестуван ръководителят на групата – Антон Проданов, който е и главният очевидец по делото „ Суджукгейт “ против депутата от ГЕРБ Живко Мартинов.
Иван Гешев посочи, че данъчните закононарушения са с първична вреда от към 300 000 лева, само че упованията му са сумата да нарасне значително след правене на експертизата. По думите му Проданов е бил началник на незаконната група и към този момент е бил осъждан за данъчни закононарушения. Той е арестуван, а останалите трима следва да бъдат привлечени като обвинени. Извършват се обиски на 12 адреса в Добрич, Варна и София. „ Проданов има сериозен бизнес и в София, ръководи търговски сдружения, в това число и заведения, парадира с политически връзки “, сподели още Иван Гешев.
Той регистрира и че „ обстановката в Добрич би трябвало да се усъвършенства – страната би трябвало по-сериозно да застане на мястото си, тъй като в града се водят някакви противоборства сред бизнес и престъпни групировки, които се стараят да покажат кой от тях е по-велик, а в някаква степен прокуратурата също носи виновност за това, тъй като страната и прокуратурата като част от страната не са задоволително дейни и следят безучастно това, което се случва в града ". По думите му вземат решение се междуличностни проблеми и те не са задоволително разследвани. Това в не дребна степен се дължи и на организацията на окръжната прокуратура. Има един куп закононарушения на битово равнище, които правят трите групировки, които действат в града ", смята Гешев.

Мениджърът на TAD Group от през вчерашния ден е с обвиняване за компютърен тероризъм и Наказателният кодекс планува за това закононарушение от 5 до 15 години отнемане от независимост, сподели още Гешев и посочи, че Кристиян Бойков е свикан в понеделник и ще му бъде повдигнато същото обвиняване. Търговският шеф и притежателят на компанията са привлечени като подбудители, а Кристиян – като реализатор. Наложени са им забрани да напущат страната, а може да се стигне да се търси съдействието и на Интерпол.
Гешев сподели още, че „ всички чиновници са си подали молба за овакантяване, само че това не взема решение въпроса с възможната наказателна отговорност. Всеки, който е бил чиновник на тази компания последните 2 години, без значение на какво равнище, ще бъде разпитван, ще бъдат проверявани компютрите им. Необходимо е софтуерно време. Сигурен съм какво ще се окаже най-после. Само в границите на днешния ден в конфискуваните компютърни носители са открити 500 000 имейл адреса с пароли на една известна българска пощенска платформа, осъществявано е търсене, отваряни са пощите на избрани хора. За мен е несъмнено, че активността, която реализира тази компания, или може би обособени нейни представители, е меко казано, в несъгласие със закона, без значение дали става въпрос за комерсиална активност, или за противозаконна комерсиална активност, която е употребена, с цел да бъде атакувана страната. Ще се работи с всички чиновници на компанията, следва да бъде потвърдено каква е главната ѝ активност и най-вероятно ще се окаже киберрекет ", разяснява още заместник-обвинител номер едно.

На въпрос на по какъв начин ще разяснява думите на банкера Цветан Василев в предаването на Люба Кулезич, че е бил „ натирен “ в Перник поради отхвърли му да образува дело, Гешев съобщи: „ Вие желаете да разясня подсъдими, които се крият в непозната страна, тъй като са упрекнати, че са откраднали 3 милиарда в България и още 3, които не са потвърдени? “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР