Айварс Лембергс е първият санкциониран по закона Магнитски латвиец. В

...
Айварс Лембергс е първият санкциониран по закона Магнитски латвиец. В
Коментари Харесай

САЩ санкционираха сърби и латвиец по закона "Магнитски"

Айварс Лембергс е първият глобен по закона " Магнитски " латвиец. В Латвия против него от десетилетие се водят каузи за корупция

Съединени американски щати глобиха жители и компании от Сърбия, Латвия и Венецуела поради световния закон " Магнитски ". В известие по тематиката, оповестено в Международния ден на битката срещу корупцията – 9 декември, Бюрото за надзор на задгранични активи (OFAC) към Министерството на финансите изяснява, че ограниченията против 40 физически лица и компании са против причинители на " съществени нарушавания на човешките права и корупция ".

Цялото имущество и активи на включените в листата и фирмите, които са тяхна мажоритарна благосъстоятелност, са блокирани. Забранява на американски жители и компании да реализират каквито и да е транзакции, свързани с тях или организациите им.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кой влиза в листата

Санкционирани са девет сръбски жители, свързани със Слободан Тешич, един от най-важните оръжейни търговци на Балканите, който към този момент е в листата със възбрана за пътешестване на Организация на обединените нации за нарушавания на оръжейно ембарго за Либерия. Според Съединени американски щати той " директно или непряко " е предоставял подкупи и финансова поддръжка, " водил е евентуални клиенти на скъпи ваканции, плащал е за образованието на децата им в западни учебни заведения или университети и е употребявал огромни подкупи, с цел да си обезпечи контракти. " Четири компании са избрани, че са на Тешич или са свързани с него - Preduzece Za Trgovinu Na Veliko I Malo Partizan Tech DOO Beograd-Savski Venac (Partizan Tech), Technoglobal Systems DOO Beograd (Technoglobal), Charso Limited и Grawit Limited.

Въпреки наложените наказания Тешич продължава да търгува с оръжия като " безмълвен сътрудник в фирмите, които косвено има и ръководи ", се споделя в известието, съгласно което той към момента управлява доста, в случай че не всички аспекти от ежедневните интервенции на фирмите, в това число посреднически покупко-продажби и намирането на нови благоприятни условия за бизнес.

Във връзка с това са глобени още Горан Андрич (като един от най-близките му сътрудници, представлявал Тешич в разнообразни интернационалните сделки), Небойша Шаренац, Зоран Петрович, Никола Бъркич, Желимир Петрович, Сретен Цветкович и Есад Капиджич.

В листата влезе и дългогодишният кмет на латвийския град Вентспилс Айварс Лембергс, против който през годините са водени следствия и правосъдни разделям за корупция, пране на пари и корист с власт. Според Съединени американски щати " Лемберг е корумпирал и употребявал чиновниците на реда, с цел да отбрани ползите си и да въздейства на политиците, които другояче не е в положение да управлява ", се споделя в известието на финансовото министерство на Съединени американски щати.

Под глобите попадат четири организации, които са благосъстоятелност или следени от него - Ventspils Freeport Authority, Ventspils Attistibas Agentura (известна също като Агенция за развиване на Вентспилс), Biznesa Attistibas Asociacija (известна още като Асоциация за бизнес развитие), и Latvijas Tranzita Biznesa Asociacija (известна като Латвийска асоциация за директен бизнес).

Двама венецуелци също са измежду глобените - Густаво Адолфо Бискаино Хил и Хуан Карлос Дугарте Бадрон, които сред април 2016 година и юни 2018 година поредно са оглавявали Административната работа за идентификация, миграция и имиграция и са забъркани в корупция, обвързвана с продажба на паспорти.

Включени са и няколко камбоджански жители, виновни за корупция, персонално облагодетелстване или други нарушавания.

Поводът за ограниченията

Глобалният закон " Магнитски " влезе в действие в Съединени американски щати преди две години, откакто през 2012 година беше признат подобен закон единствено против съветски извършители на човешките права. Той носи името на съветския юрист Сергей Магнитски, упрекнат от съветските управляващи откакто разкри данъчна машинация, ощетила американски фонд, който е защитавал. По-късно Магнитски умря в съветски затвор при неизяснени условия.

Законът " Магнитски " не е единственият световен инструмент, посредством който Съединени американски щати може да постанова наказания на корумпирани лица. Секция 7031C от закон, който контролира активността на Държавния департамент, дава право на държавния секретар на Съединени американски щати да не позволяват на американска територия чиновници в задгранични държавни управления и членове на техните фамилии, когато разполага с достоверна информация за присъединяване им в корупция в огромни размери.

В края на ноември новият американски дипломат в България Херо Мустафа съобщи, че Съединени американски щати има подготвеност да ползва наказания по този световен антикорупционен закон и против български публични лица и фамилиите им, забъркани в тежка корупция.

От известието на финансовото министерство във вторник не излиза наяве по какъв механизъм се взима решението кои лица да бъдат глобени.

Айварс Лембергс е първият глобен по закона " Магнитски " латвиец, против който публично се водят каузи за корупция. " Този акт акцентира уговорката на Съединени американски щати към Латвия и решимостта ни да притеглим корумпираните олигарси под отговорност за своите дейности против основен европейски съдружник ", написа в известието, в което се показва, че Лембергс употребява своето въздействие върху управленията на политическите партии, с цел да оформя в сходство със личните си ползи ръководството като промотира избрани лица на държавни длъжности и да попречва назначението на други.

За съпоставяне в България продължава да няма нито едно високопрофилно следствие или дело за корупция и нарушение на човешки права. Европейски Съюз стартира работа по собствен еквивалент на закона " Магнитски "

Европейският съюз ще сътвори режим за наказания в жанр " Магнитски ", с цел да санкционира извършители на човешките права в целия свят. За това се споразумяха външните министри на блока в понеделник, оповестява Politico. Холандия приканва за сходна мярка от повече от година. След Съединени американски щати, свои версии на закона одобриха Канада, Англия и балтийските страни, само че консенсус за подобен до момента липсваше на европейско равнище.

По информация на европейски посланик, представен от EUobserver, 23 страни от Европейски Съюз са поддържа мярката, а пет са се въздържали.

" След искане от няколко страни членки се съгласихме да стартираме подготвителна работа за международен режим за наказания за решение на казуса с нарушаванията на човешките права, който ще бъде еквивалентът на Европейски Съюз на така наречен закон " Магнитски " на Съединени американски щати ", изясни след срещата новият висш представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

Според европейски публични лица подготвителната работа ще отнеме месеци. Високопоставен посланик споделя, че препоръчаният режим ще разреши на Европейски Съюз да санкционира съответни жители, " без да изпраща посланието, че не желае да има връзки с тази страна ", тъй като глобите ще таргетират самостоятелната отговорност, а не на националността.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР