Айсбергът А68 в Антарктика, който беше най-големият в света, се

...
Айсбергът А68 в Антарктика, който беше най-големият в света, се
Коментари Харесай

Най-големият айсберг в света вече не съществува

Айсбергът А68 в Антарктика, който беше най-големият в света, се е разпаднал на безчет дребни фрагменти, заяви Би Би Си.

Когато се отдели от Антарктика през 2017 година, айсбергът беше с повърхност съвсем 6000 кв. км - колкото дребна страна. Според спътниците на НАСА обаче останалите от него фрагменти са толкоз дребни, че към този момент не си коства да бъдат проследявани от американския Национален център по снеговете и ледовете.

Айсбергът А68 се откъсна от ледения шелф Ларсън С на края на Антарктическия полуостров и една година съвсем не се движеше. След това потегли на север все по-бързо, задвижван от мощни течения и ветрове. Той се насочи по прочут маршрут в Южния Атлантически океан към английската задморска територия Южна Джорджия. Именно при този дребен остров изчезват доста от огромните айсберги. Те засядат в плитчините и са обречени последователно да се разтопят. А68 съумя да избегне тази орис. Вълните, топлата вода в Атлантическия океан и по-високата температура на въздуха обаче в последна сметка го унищожиха - той се разпадна на все по-малки и по-малки фрагменти, предава Българска телеграфна агенция.
 Най-големият айсберг в света към този момент не съществува

" Изумително е, че А68 оцеля толкоз дълго - сподели Ейдриън Лъкман от университета в Суонси.

Коефициентът на дебелината му е като четири листа хартия формат А4 един върху различен. Така че той е бил необикновено еластичен, само че и нежен при придвижването си в океана. Издържал е по този начин четири години, по-късно се е разпаднал на четири или пет, а по-късно и те са се разпаднали ".

A68 ще бъде запомнен като първия айсберг, трансформирал се в звезда в обществените мрежи. Хората по целия свят споделяха фотоси, изключително когато се приближи до Южна Джорждия. Ако беше затънал там, щеше да попречи на пингвините на острова да намират храна.



Айсбергът беше и обект на доста съществени научни проучвания. Гигантският мразовит шелф, от който се отдели, е голяма плаваща платформа, построена от сливането на ледникови езици, спуснали се от сушата в океана. Историята на А68 дава информация по едно и също време по какъв начин се построяват ледените шелфове и по какъв начин се разпадат.

За множеството глациолози А68 е артикул на доста натурален развой. Ледените шелфове поддържат равновесие и освобождението на айсберги е метод да балансират натрупването на маса. В този смисъл той не може да бъде представян като резултат от провокираните от индивида промени в климата. Но все пак А68 демонстрира и процесите, посредством които стоплянето може да унищожи ледените структури.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР