Айрийн Кара, прочула се с песните към филмите Fame и

...
Айрийн Кара, прочула се с песните към филмите Fame и
Коментари Харесай

Тъжно! Отиде си култовата изпълнителка на Флашденс

Айрийн Кара, прочула се с песните към филмите Fame и изключително с Flashdance, умря на 63 години, заяви нейната говорителка. Композитор, музикант и реализатор, тя си е отишла в дома си във Флорида, като повода за гибелта ѝ не се показва.

" Това е безусловно най-лошата част от това да представляваш някого. Не имам вяра, че пиша това, още по-малко да го оповестявам като вест. Моля, споделете мислите и спомените си за Айрийн. Ще прочета всяка една от тях и знам, че тя ще се усмихва от Рая. Тя обожаваше почитателите си ", написа Джудит Мууз.
-->
Славата ѝ безусловно избухва през 1980 година с екранизацията на Fame ( " Слава " ), в който в началото е определена да взе участие като танцьорка, само че ѝ дават да играе ученичката в арт лицей Коко Ернандес - роля, написана особено за нея. Кара пее и титулната ария за кино лентата, въодушевил доста младежи да се занимават с танци, хореография и театрални изкуства.

За едноименната ария тя получава две награди " Грами " - за най-хубав нов създател и за най-хубав женски поп вокал.

Във кино лентата тя извършва и баладата Out Here on My Own и двете песни имат основна роля за превръщането на албума с музиката към кино лентата в няколко пъти платинен.

Номинирана е за Златен глобус за най-хубава актриса в мюзикъл, а списание " Билборд " я дефинира за " най-хубавият нов соло реализатор ".

Оскарът идва през 1983 година, когато е отличена за най-добре ария за Flashdance от едноименния филм. Тя взе участие в написването на текста дружно с Кийт Форси, а песента е композирана от Джорджо Мородер, който тогава работи с диско звездата Дона Самър. За пръв път жена от разбъркан брак сред татко от латиноамерикански генезис (емигрант от Куба) и чернокожа) печели оскар отвън категориите за артисти.

Следват " Грами " за най-хубаво осъществяване на поп вокал от певица, Златен глобус за най-хубава истинска ария и Американска музикална премия за най-хубава R&B музикант.

Тя продължи да композира и пее дълги години и имаше турнета с групата си, само че кариерата ѝ се сблъска бързо с проблеми още в средата на 80-те години.

Като съществена причина се показва правосъдният ѝ иск от 1985 година за 10 милиона $ против звукозаписната компания Network Records, издаваща музиката ѝ, и мениджъра ѝ от Al Coury. Тя ги упрекна, че не ѝ заплащат полагащите се възнаграждения, само че делото се проточи години наред, разноските се трупаха и се счита, че извоюваните в последна сметка 1.5 млн. $ са по-малко от изхарченото за юристи.

Съдебната сага освен докара съвсем до прекъсване на креативната ѝ работа, само че и накърни репутацията ѝ в музикалния бизнес, в който започнаха да я заобикалят, нямаше и положителни предложения за актьорско присъединяване във филми, макар премиите ѝ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР