Авторитетното испанско арт списание CERCLE, излизащо в Барселона на три

...
Авторитетното испанско арт списание CERCLE, излизащо в Барселона на три
Коментари Харесай

Испанско списание със суперлативи за Вежди Рашидов

Авторитетното испанско арт списание CERCLE, излизащо в Барселона на три езика, посвети шест страници от майския си брой на творчеството на Вежди Рашидов.

Заглавието на публикацията е „ Съвременник. Вежди Летиф Рашидов. Управление на страстите “. Тя е илюстрирана със фотоси и произведения на Вежди Рашидов. Публикацията стартира с едно признание на Рашидов, което гласи следното: „ Често се запитвам: Кой материал е най-подходящ? Всеки материал е внимателен като човешката мисъл. Ако материалът и мисълта могат да съвпаднат, се получава същинско произведение на изкуството. Значително. “

Списанието прави оценка като фантастична изложбата в залите на Двореца Пинятели в Барселона, в която бяха показани статуи на Вежди Рашидов и живописни платна на Николай Янакиев.

Цитирани са високи интернационалните оценки за творчеството на Рашидов. Ето част от тях: Тимъти Уарингтън: “Вежди Рашидов е извънредно надарен създател. Произведенията му са доста мощни, те са неповторими и предават неговата самостоятелна художествена визия “.

„ Неговите статуи носят вътрешната същина на създателя, великодушна, отворена, надалеч от общата идея. Неговият жанр е неповторим и се вижда измежду хиляди други “, сподели Анри Лоарет.

„ Вежди Рашидов е скулптор-експресионист и комуникатор на страсти. Той има присъщ гений да извлича хрумвания от подсъзнанието си и да сътвори в действителност дълбоки творби на изкуството “, счита Карън Лапон.

В същия брой на CERCLE има изявления за творчеството на Пикасо, за Монсерат Кабайе и за настоящи арт прояви в Испания и в Европа.






Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР