Авторитетното издание Business Insider, цитирано от БГНЕС, публикува материал, посветен

...
Авторитетното издание Business Insider, цитирано от БГНЕС, публикува материал, посветен
Коментари Харесай

Business Insider: България се топи по-бързо от всяка една друга страна в света

Авторитетното издание Business Insider, представено от БГНЕС, разгласява материал, отдаден на 10 страни със съществени демографски проблеми.
Специално място в материала е отделено и на демографската рецесия у нас. Според изданието България, най-бедната страна членка на Европейския съюз, е страната с най-бързо топящо се население и напълно скоро българите ще бъдат колкото след края на опустошителната Втора международна война . Очаква се през 2050 година българите да са едвам 5,4 милиона, като за това е отговорен освен ниският коефициент на плодовитост от 1,46 деца на жена, само че и високата емиграция.
Особено любопитно е, че десетте страни с най-бързо изчезващо население в света се намират в Европа, като множеството са членки на Европейски Съюз. В тази отрицателна ранглиста, след България се подреждат Латвия, Украйна, Хърватия, Румъния, Молдова, Литва, Полша, Сърбия и Унгария .
Изненадващо обаче със съществени демографски проблеми са и едни от най-населените страни в света. Проблеми с ниската раждаемост имат даже Съединени американски щати, Япония, Южна Корея, Испания, Италия, Обединеното кралство . Повечето от тези страни обаче съумяват да компенсират спада на раждаемостта с банкет на имигранти.
Китай, с население от над един милиард души, също е изправен пред тиктакаща „ демографска бомба “ . Експерти предсказват, че през 2030 година 25% от популацията на страната ще бъде над 60 години. Властите срещат съществени компликации да усилят раждаемостта, откакто продължение на десетилетия на китайските фамилии не се позволяваше по повече от едно дете.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР