Авторитарният режим в Русия става все по-жесток и вече се

...
Авторитарният режим в Русия става все по-жесток и вече се
Коментари Харесай

Русия: от авторитарен режим към диктатура на страха и репресиите

Авторитарният режим в Русия става все по-жесток и към този момент се трансформира в тирания, основаваща се на репресиите и страха. А демократични промени в Русия скоро не се чакат, безапелационни са специалистите, споделя.

Неуспехите в стопанската система към този момент водят до политически промени и промяна на вида режим в Русия, считат специалисти, взели участие в 11-ия " Форум на свободна Русия ", провел се неотдавна във Вилнюс. По тяхно мнение, в Русия се прави преход от властнически режим към тирания на страха и репресиите.

Много от участниците във форума са политемигранти от Русия, които не могат да се върнат в родината си заради това, че ги заплашват репресии.

Защо съветската стопанска система бе по-слабо наранена от пандемията?

Ръководителите на развитите страни регистрират големи загуби, които пандемията нанесе на техните стопански системи. На фона на тези загуби в западните страни, се оказа надалеч не по този начин мощен, означиха специалистите.

Икономистът Сергей Алексашенко назова три аргументи като пояснение за това събитие: " В Русия са едва развити тези браншове от стопанската система, които понесоха най-големите загуби в останалите страни. В Съединени американски щати и еврозоната това са туристическата промишленост, кафенетата и заведенията за хранене, развлекателната промишленост - а делът на всички тези неща в Брутният вътрешен продукт на Русия е в пъти по-нисък ", сподели Алексашенко.

Освен това, като се изключи нефта, остана устойчиво. Ръстът в цените на суровините поддържаше и растежа на съветския износ. И трето, по време на пандемията Владимир Путин избра друга тактичност от тази на Запада - вместо да раздава пари на популацията, с цел да поддържа търсенето, той поддържа производителите.

" Но това даде противоположен резултат ", продължава Алексашенко. " Когато стартира възобновяване на стопанската система, стана ясно, че не е останало съвсем нищо за възобновяване. Въпросните дребни браншове се възвръщат постепенно, тъй като там не престават да работят рестриктивните мерки против Ковид, а техният дял в стопанската система си остава невисок ", коментира специалистът.

Спадът в приходите докара до промяна на вида режим в Русия

Относително дребният спад в стопанската система на Русия е обвързван и с това, че Москва умишлено избра път, който не води към развиване на страната, прибавя професорът по стопанска система от Парижката школа по политически науки Sciences Po Сергей Гуриев: " В доста страни се стигна до мощен спад на Брутният вътрешен продукт заради това, че те мощно ограничиха подвижността на популацията. А цената на дребния спад в съветската стопанска система се заплаща в края на 2021 с изцяло ненужната ".

Освен това съветската стопанска система си остава извънредно неефективна, напомни Гуриев. По неговите думи в страната са основани такива политически и стопански субекти, които не са способни да обезпечават стопански приръст, по тази причина спадът в действителните приходи на популацията може да се окаже резистентен.

Тези отрицателни фактори към този момент са довели до някои промени във вътрешната политика, твърди Гуриев и разяснява: " Политическите промени се състоят в това, че властническият режим у нас става все по-жесток и към този момент се трансформира в тирания, учредена на репресиите и страха. Режимът на ранния Путин се крепеше на операция на информацията, а Русия в този момент към този момент минава към тирания на репресиите и страха ".

Краят на режима - по кое време е вероятен?

Експертите не чакат скорошни демократични промени в Русия, тъй като: " Путин отвръща на недоволството, като убива своите съперници, поставя ги зад решетките, прогонва ги от страната. Може ли да продължи дълго това положение - не е ясно ", сподели Гуриев. Според специалиста, краят на настоящия режим може да пристигна по естествени аргументи - след гибелта на Путин или след различия измежду политическия хайлайф, а по този начин също и след митинги, които обаче би трябвало да са толкоз всеобщи, че полицията да не е в положение да ги потуши.

Бизнесменът Евгений Чичваркин споделя мнението, че в скоро време не могат да се чакат съществени промени, а най-малкото пък някаква гражданска война. " Ако половината страна беше по пандизите, а другата половина - на работа, в този момент половината хора са уплашени, а другата половина - изиграни. Изиграните обаче стават все по-малко, а уплашените и заминаващите в чужбина - от ден на ден ", сподели Чичваркин.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР