Авторитарният режим на руския президент Владимир Путин заобикаля наложените заради

...
Авторитарният режим на руския президент Владимир Путин заобикаля наложените заради
Коментари Харесай

Да печелиш от войната: Кремъл заобикаля ембаргото на ЕС и САЩ през Армения

Авторитарният режим на съветския президент Владимир Путин заобикаля наложените поради експанзията му против Украйна ембарго и търговски наказания на Европейски Съюз, Съединени американски щати и Англия през прилежащи страни от някогашния Съветски съюз – най-много Армения. Това излиза наяве от статистиката за внезапно скочилия за последната година импорт от Запада и надлежно – износа от Организацията на самостоятелните страни (ОНД) към Руската федерация.

През 2022 година стопанската система на дребната Армения с 2,8 млн. население е повишена с цели…14,2% от Брутният вътрешен продукт – невъобразим растеж за страните от Европейски Съюз и Запада. Износът на Ереван се е нараснал съвсем двойно – 1,8 пъти, до $5,36 милиарда, а вносът – 1,5 пъти, до $8,77 милиарда, писа Интерфакс.

През януари министър председателят на Армения Никол Пашинян предвиждаше, че растежът на Брутният вътрешен продукт на за миналата година ще е най-малко 12,5% – 13%: “Планирахме растеж от 7% за 2022 година ”.

Къде е отговорът за светкавичния растеж на БВП-то на Армения? Отговорът би трябвало да се търси много по на север. “Ръстът на стопанската система ни е повлиян от притока на съветските жители към Армения ”, съобщи министър председателят Никол Пашинян във връзка
Всичко за Вашата сватба
бягащите от готовност на Путин руснаци. Но обяснението на Пашинян е много лукаво – какъв брой пари ще донесат в стопанската система бягащите небрежно руснаци? Истината е, че Ереван се трансформира в един от хъбовете за реекспорт към и от Руската федерация, наред с Беларус, Грузия, Казахстан и други някогашни руски страни.

Така, съгласно разбора на Deutsches Zentrum für Südkaukasus на формалната статистика на Република Армения, през в 2022 година вносът на артикули от Европейски Съюз в кавказката страна е достигнал €1,3 милиарда, което е съвсем двоен растеж спрямо 2021 година, когато е бил за едвам €753 млн. Същевременно износът на Армения към Руската федерация регистрира троен скок – от $840 млн. през 2021 година до $2,4 милиарда през 2022 година

Статистическите данни за повече комерсиална интензивност се изяснява с това, че Армения се трансформира за Москва в основен хъб за заобикаляне на възбраните за импорт на артикули от страните на Г 7.

“Стоките заобикалят глобите за сметка на вноса от трети страни – да вземем за пример, износът от Армения към Русия е скочил с 49% през първата половина на 2022 година ”, осведоми американската телевизия ABC News през март 2023 година “Армения
Всичко за Вашата сватба
е внесла повече перални от Европейски Съюз за първите 8 месеца на 2022 година, в сравнение с за последните две години ”, проучва Bloomberg данните на Евростат.

Според английския в. Financial Times производителите са станали “много по-предпазливи към внезапно повишените поръчки на микрочипове от страна на Армения ”, която се занимава с реекспорт към Русия: “Държавата към този момент е един от главните центрове на безмитния успореден импорт ”. Като някои американски компании “вече стопираха доставките към Армения ”.

Според излезлия на 22 януари 2023 година отчет на американския изчерпателен център Silverado Policy Accelerator, един от главните снабдители на нови коли за съветския пазар е Армения.

Също по този начин, от лятото на 2022 година Русия внезапно усилва импорта на смарт телефони Apple и Samsung от Армения. “През лятото със смарт телефоните в Армения се случи нещо необичайно ”, писа на 31 януари 2023 година The New York Times: “Доставките от другите краища на света набъбнаха над 10 пъти спрямо досегашните размери на импорт на телефони ”. “Същевременно Армения фиксира избухващи равнища на износ на смарт телефони към съдружника си под блокада – Руската федерация ”, установи щатският вестник.

Киев загатва, че
Всичко за Вашата сватба
Армения ще загуби от търговията с агресора

Властите в Киев приканват страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики да спрат търговията със санкционни артикули с агресора. На 1 март 2023 година Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна афишира, че Москва води договаряния с Ереван “за реекспорт на съветската продукция към интернационалните пазари ”: “Снабдяването се възнамерява да се реализира под тип на арменска продукция и да се изнася към трети страни ”.

На всички страни, в това число на Армения, предлагаме да се придържат най-малко към корав неутралитет, съобщи съветникът на Офиса на президента на Украйна Михайло Подоляк: “В средносрочна вероятност не е добре да работите с Руската федерация, извънредно е неизгодно ”.

Според съветника на Володимир Зеленски, в случай че поначало комерсиалното съдействие с Москва и да носи спомагателни приходи, то средносрочно “това ще води до огромни стопански загуби и съществени репутационни вреди ”. “По-добре да влезете в неофициалната коалиция на цивилизованите страни, чийто пазар вкупом е по-голям от този на Руската федерация, за задачата предлагаме да се придържате към санкционната политика ”, сподели още Подоляк.

Бившите сътрудници на Киев по Съюз на съветските социалистически републики и
Всичко за Вашата сватба
Оперативно-наблюдателно дело явно не считат бизнеса с Москва за табу. Покрай поддръжката на Путин в опълчването му с Азербайджан, министър председателят на Армения Никол Пашинян показва верност към Кремъл. През септември 2022 година на конференцията му с Путин на Пашинян е подложен неуместният въпрос за вторичните наказания против Ереван, поради реекспорта на артикули към Руската федерация. Пашинян отвърна, че трябвало “да се търсят нови благоприятни условия ” при “възникващите провокации ”: “Благодарение на решенията, взети от президента на Руската федерация и държавното управление на Русия, ние успяхме да се оправим с тези закани дружно ”.

Наложи се Пашинян да бъде поставян на място и от канцлера на Германия Олаф Шолц, който след срещата с арменския министър председател на 2 март 2023 година сподели, че за Берлин е значимо дали “можем да сме сигурни, че глобите ни в икономическата сфера не се заобикалят ”: “Това е нещото, което слагаме като искане ”.

По-рано през февруари и министър председателят на Латвия Кришьянис Кариньш упрекна Ереван, че не съблюдава глобите против Москва, като съгласно него в Армения “някои типове търговия нарастват доста внезапно, непропорционално на това, което беше до момента ” като стоките съгласно него “се пренасочват към Русия
Всичко за Вашата сватба
”.

Арменски компании под наказания в Съединени американски щати поради Русия

Всъщност, американските наказания за страните, които влизат в ролята на помогачи на путиновата Русия, към този момент стават факт. От есента на 2022 година редица арменски корпорации са глобени за това, че съставляват ползите на съветските си сътрудници на международните пазари.

Така, на 30 септември 2022 година Управлението за надзор над задгранични активи (Office of Foreign Assets Control, OFAC) към Министерството на финансите на Съединени американски щати включва арменската компания Taco LLC в санкционния си лист поради взаимоотношението ѝ с съветската “Радиоавтоматика ”. Руската корпорация закупува задгранично съоръжение за потребностите на военната промишленост посредством заобикаляне на наложеното върху Москва ембарго като заплаща на Taco за доставки на аварийни елементи и образуване на процеса по закупки през Армения, установи OFAC.

На 14 ноември 2022 година финансовото ведомство на Съединени американски щати обърна внимание на съветската компания АО ПКК Milandr, която се специализира върху микросхеми. Milandr е записала в Армения дъщерно сдружение Milur Electronics, за “да пласира поръчки в задгранични фабрики, да създава интегрирани микросхеми и да реализира продажби в чужбина ”. За да се заобикалят глобите, Milur е употребена от руснаците като “поставена компания за осъществяване на бизнес с задгранични сътрудници ”.

Съюзниците задоволят потребностите на Русия от артикули от Европейски Съюз

Междувпрочем, печелят от “сделките с дявола ” освен на Ереван, който явно е измежду водачите в този лист от съдружниците на Путин. Не единствено Армения печели стотици милиони евро и долари от това, че оказва помощ на затъналата във войната си против Украйна Русия да набира нужните ѝ артикули и технологии.

В. The Financial Times писа през декември, че съветските “специалисти по внос ” търсят всевъзможни “вратички ”, употребяват “връзки ” и “подкупи ”, с цел да убедят страните като Турция, Армения и Казахстан да доставят към Руската федерация стоките, които към този момент са неразрешени за доставка от Европейски Съюз.

Според Евростат в първите девет месеца от пълномащабното навлизане на Путин в прилежащата страна, доставките на стоките от Европейски Съюз към Русия се сринаха съвсем на половина – с 47%. Но в същите месеци неразбираемо за какво вносът от Общността към страни от Оперативно-наблюдателно дело (които имат най-хубавите към сегашния миг връзки с Москва) като Беларус, Казахстан, Грузия, Узбекистан и Киргизстан внезапно се усили с цели 48%.

Защо ли внезапно страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики започнаха да закупуват повече артикули в Европейски Съюз, в сравнение с са в положение да употребяват? “Страните от Оперативно-наблюдателно дело играят ролята на директни центрове за реекспорт на артикули към Русия ”, установи неотдавна Deutsche Welle.

Съединени американски щати убедиха Турция, ОАЕ и Оман да спрат реекспорта към Русия

В интерес на истината, освен страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики са засечени да печелят от реекспорта на артикули към Руската федерация. “Значителният размер от стоките, които идват от Турция към Русия са реекспорт ”, писа в. Le Monde, съгласно който “товарите се разтоварват в пристанищата Мерсин, Истанбул, Измир ”. “След това ги трансферират в контейнери на локални компании или подизпълнители, с цел да изпратят по море към Новоросийск или транспортират с камиони през Грузия към Русия ”, писа френското издание.

През януари 2023 година Министерството на финансите на Съединени американски щати предизвести страна членка на НАТО Турция и близкоизточните сътрудници като Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Оман, че те рискуват да изгубят достъпа си до американския пазар, в случай че подценяват санкционния режим против Русия.

Вашингтон загатна на турците арабите, че “финансовите им връзки с Москва пречат на напъните по прекъсването на войната в Украйна ”, цитира Bloomberg източниците си в Белия дом.

Анкара отхвърли, че е доставяла на Русия електроника, която би могла да се употребява във военната промишленост. Но от началото на март 2023 година Митническата работа на Република Турция блокира преноса на подложените на ембарго артикули към Русия, осведоми “Коммерсантъ FM “. „ Правителството ни подреди да се прекъсне преноса на сходни артикули от 1 март 2023 година ”, удостовери пред Bloomberg почитан източник в Анкара.

“Властите разпространиха лист на задгранични артикули, чийто реекспорт към Русия се не разрешава ”, цитира Reuters ръководителя на Истанбулската асоциация на експортьори на черни и цветни метали Четин Текделиоглу. Източник в Европейски Съюз удостовери пред английската организация, че Анкара е “обещала към Руската федерация да не се изпращат стоките от санкционния лист, които са под експортен надзор на Европейски Съюз, Съединени американски щати и Обединеното Кралство ”.

Европейски Съюз, Съединени американски щати и страните от Г7 ускориха контрола върху спазването на ембаргото против Русия, като отстраняват “вратичките ” за заобикалянето на глобите посредством мониторинг на стоките и комерсиалните потоци. Според Bloomberg страните от Запада внезапно редуцираха и доставките на полупроводници, интегрални схеми и други софтуерни артикули към Русия.

Всичко това демонстрира, че през последната година от пълномащабната война на Кремъл в Украйна, Армения интензивно оказва помощ на Москва да заобикаля глобите на Запада като става дума освен за доставки на артикули за общо прилагане, само че и на инсталация за съветската военна индустрия.

По този метод Ереван играе ролята на един от основните стратегически сътрудници на режима на Путин в опълчването му със Запада и обезпечава “икономически гръб ” за съветската експанзия против украинската страна. Премиерът на страната Никол Пашинян постоянно повтаря, че “Руската федерация е най-близкият и стратегически съдружник на Република Армения ”. Така, управляващите в Ереван, които се пробват да основават усещане за преориентиране към Запада, на процедура са помагачи на путиновия режим.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg