Авторът на отличения роман Глиненият цар“ с убийствено смешна сатира.

...
Авторът на отличения роман Глиненият цар“ с убийствено смешна сатира.
Коментари Харесай

Позорище от Добромир Байчев – комедия, разсмиваща до плач

Авторът на отличения разказ „ Глиненият цар “ с убийствено смешна ирония. Писателят споделя одисеята на един грък, дръзнал да прави спектакъл в България.
След суровия натурализъм на „ Глиненият цар “ – любимец на 10-ия юбилеен конкурс „ Развитие “ и притежател на литературната премия „ Перото “ за дебют – българският публицист и сценарист Добромир Байчев разгласява нов, радикално друг разказ.
 Откъс из Пустош Стина Джаксън Откъс из " Пустош " Стина Джаксън
ПЪРВА ЧАСТ Най-лошо беше на здрачаване, когато идваше прозрението, че е отлетял още един ден. Ден като всички останали. Стоеше на мяст...
„ Позорище “ е ярка и истинска комедия, в която на прицел попадат представителите на балканския сценичен свят. И никой няма да бъде пощаден.
Животът на Костас Папуляс наподобява начертан до най-малката нерадостна детайлност. Само след няколко часа ще бъде нараснал в чин „ полковник “, което може би най-сетне ще го издигне в очите на брачната половинка му – богата и постоянно недоволна наследница. Само след няколко часа той ще бъде още една крачка по-близо до постоянна военна пенсия и ще продължи апатичното си битие, в което единствената наслада в живота му са двата далматинеца Розенкранц и Гилденстерн и най-голямата му пристрастеност – театърът.
Но ориста се намесва. Внезапно Костас се оказва свободен от брачните окови и с обичайно завещание, което му разрешава да захвърли остарелия си живот и да стартира на чисто. Време е да сбъдне огромната си фантазия – да сътвори личен спектакъл. По съвет на негов другар артист обаче той се насочва не към театралните подиуми на Атина, а към близка балканска страна, която към момента търси своя сценичен сановник.
Поклонникът на Мелпомена минава несполучливо през Скопие, с цел да се озове в сърцето на софийския Бродуей – театралната улица „ Раковска “ – където е посрещнат с екстаз и злоба. Богатият и доверчив грък се оказва централен персонаж в шеметна комедия, в която са забъркани колоритни и невероятни герои – от най-надарената българска актриса, през ревностен шеф на държавен спектакъл, хитрец сърбин (експерт по асимилиране на еврофондове), мъчително упорит македонски драматург, та до най-сексапилната секретарка на Балканския полуостров. И всевъзможни прилики с същински лица и събития са изцяло инцидентни!
 Откъс от „ Смъртоносна академия “, Наоми Новик Откъс от „ Смъртоносна академия “, Наоми Новик
НЕЩА, КОИТО ПРАВЯТ „ БУМ “ НОЩЕМ Когато Орион падна на колене до мен, стаята беше изпълвана от смущаващо привлекателна мириз...
„ Позорище “ е ярка ирония, в която през призмата на заниманието и хумора лъсват някои нелицеприятни черти на „ хомо балканикус “ – балканският човек. С подигравка Байчев припомня, че животът е сцена и всички ние сме артисти на нея. И от време на време единствено от нас зависи дали ще останем в ролята, която ни се е паднала.
Или както би споделил един от героите в романа: „ Целиот свет е сцена, а сите ние сме актери на неа “.
Добромир Байчев приключва кинорежисура. Той е сценарист на редица телевизионни излъчвания и сериали от 2003 година до момента. През 2017 година става финалист в интернационалния конкурс за сюжет на британски език Jameson First Shot, с жури продуцентите на сериала „ Къща от карти “ по едноименния разказ на Майкъл Добс.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР