Автор: Рetroleum-economist.com Преместващите се уравнения за риск и възнаграждение, създадени

...
Автор: Рetroleum-economist.com Преместващите се уравнения за риск и възнаграждение, създадени
Коментари Харесай

Мега-проектите за LNG са изправени пред промени в схемите за финансиране


Автор: Рetroleum-economist.com

Преместващите се уравнения за риск и заплащане, основани от комерсиализацията на LNG, ще доведат до фундаментални промени във финансирането

Увеличаването на убедеността в индустрията, че газът и в частност втечненият природен газ ще нарастват по значимост, най-малко в първия стадий на енергийния преход, беше смекчена с опасенията, свързани с големите разноски, сложността и закъсненията, които нормално се свързват с огромните планове за LNG.

Пътят за LNG наподобява явен. Предполага се, че търговията с втечнените първични материали се усилва с годишна норма на растежа /CAGR норма на възвръщаемост, която би била нужна, с цел да може инвестицията да нарасне от началния си баланс до крайния си баланс, като се одобри, че облагите са реинвестирани в края на всяка година от живота на инвестицията/ от към 4% през 2018—40% до 757 млрд.куб.метра, съгласно Световната енергийна прогноза на IEA за 2018 година, до момента в който потреблението на LNG в бункироването се чака да се усили при CAGR от 11% през 2025-40% и да доближи 49bn m3.

Очаква се повишението на търсенето да докара до началото на 2020 година до дефицит, което води до одобряването на мегапроекти като плана за LNG Канада за $40 милиарда Също по този начин се покачиха упованията за възходящите FIDs/ окончателните капиталови решения, такива като плана за полутечен природен газ в Мозамбик в размер на 12,88 млн. тона / година, предлагането за полутечен природен газ от Driftwood от 27,6 млн.тона/г. в Луизиана и инвестицията в взаимно дружество за плана Arctic LNG 2 от $25,5 милиарда, което ще има достъп до ресурси от към 10 трилиона тона m3 - които трябвада се осъществят тази година.

Има подозрения, че обичайният модел за финансиране на планове за полутечен природен газ - при който обичайният дълг остава основата на финансовите вложения, както през последното десетилетие –че ще оцелее в тази бърза еволюция.

Промяната на структурата на контракта би могла да докара до по-голяма потребност, разработчиците на планове за експорт на LNG да оценят и усвоят по-големия пазарен риск, до момента в който финансистите евентуално също ще се стремят да споделят повече риск с развойниците на плана, което значи поголям дял от дялово финансиране. Съотношението на дълговото финансиране за плановете за LNG през последното десетилетие към този момент е намаляло.

На Конференцията LNG`2019 в Шанхай представител на Petroleum Economist беседва с Andy Brogan, международен водач в бранша на петрола и газа в консултантската компания EY за формата на бъдещото финансиране на планове за LNG.

PE: Ще бъдат ли главните компании с поголеми салда, с цел да поемат по-добре рисковете от виталния цикъл при развиването на пазара на LNG?

АВ: Финансирането на плана се употребява за в началото сглобяване на капиталов артикул, който да притегли пари, и въвеждане на серия от контракти към него с компании, страни като клиенти, строителни компании и други. Когато се съберат всички дружно, това основава доста нискорисков, ниско-волатилен капиталов артикул във връзка с паричния поток, което значи, че парите могат да бъдат заети доста на ниска цена за дълъг интервал от време.

Това, което се случва в този момент е, защото подизпълнителите са склонни да избират повече еластичност, тази част от уравнението - ниската волатилност на приходите - е станала по-трудна за реализиране. Без това е доста мъчно да се вкара еднакъв тип конструкция на финансиране, а това значи, че фирмите, които са привикнали с такива структури, ще имат по-голяма компликация да финансират и затова да създават планове.

Естествено, това не е по този начин за огромните компании с по-здравословни салда. Така че измененията им дават още едно конкурентно преимущество оттатък това, което понастоящем се употребяват от тези планове във връзка с веригите за доставки, инженерните и други фактори, като уменията за ръководство на заинтригуваните страни. В последна сметка, заради сложността и финансовата активност на производството и доставките, огромните петролни компании ще играят основна роля в генерирането на потенциал за LNG.

PE: Могат ли тези промени да доведат до поголямо присъединяване на частния капитал в пазара на LNG, както видяхме да вземем за пример в Северно море?

АВ: Това в действителност ще зависи от това, къде се намира планът и от това, какъв брой капитал е за компанията в този съответен географски район. В Северно море, както и в шистите на Съединени американски щати, частните капиталови сдружения навлизат във високоразвити финансови системи, тъй че със личен капитал те могат да вкарват и разнообразни форми на дълг.

В други страни съвместяването и на този дълг ще бъде по-сложно и по-трудно да се подсигурява. Това е направено с петролни планове, само че LNG е на по-ранен стадий в това отношение.

PE: Ще бъде ли разширението по-широко във връзка с клиентите на LNG, като да вземем за пример по-големи размери от страни с пониски макроикономически кредитни рейтинги, и ще влияе ли върху финансирането на плана?

АВ: Някои планове в някои страни могат да бъдат непропорционално повлияни от това, защото е допустимо да има конструкция на планово финансиране, учредена на кредитния рейтинг на клиента, а не на кредитния рейтинг на страната, в която се намира планът.

Това е изключително скъпо, да вземем за пример, за страна, която се намира в регион с релативно висок риск. Но, сигурно по-рисковата локация, толкоз по-голяма е зависимостта от равнопоставеността в една или друга форма.

PE: Много се приказва за нуждата от увеличение на потенциала за втечняване, само че също и за редица планове, които идват в действително време, с цел да посрещнат упования недостиг - има ли заплаха, че рецесията в снабдяването в никакъв случай няма да пристигна?

АВ: Предвижда се да има доста произвеждане, само че има и огромно търсене. Очаква се пазарът да се затегне, с цел да се балансира към 2022 година, а заводите за втечняване в Съединени американски щати биха желали да бъдат пуснати, което подсигурява, че идната вълна би трябвало да пристигна оттова. Ако съществено гледате на китайския [внос на полутечен естествен газ], който се е нараснал от 70 милиарда m3 до 280 милиарда m3, това към момента изисква доста повече индустриален потенциал.

Има доста оптимизъм на пазара за LNG, а сигурността, показана от китайското държавно управление, слага ползите си под логиката на пазара, което допуска, че предпазливостта, скептицизма, демонстрирани в такива събития, имат основателни оправдания за това.

Анализът е оповестен в CBBSS INFOLETTER ON OIL AND GAS E&P 2019


Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР