Автор: Mathias Brüggmann До 2023 година Европейският съюз смята да

...
Автор: Mathias Brüggmann До 2023 година Европейският съюз смята да
Коментари Харесай

Handelsblatt: ЕС обеща на Тръмп да купува повече втечнен газ от САЩ, но сделката е в опасност


Автор: Mathias Brüggmann

До 2023 година Европейският съюз счита да удвои вноса на полутечен газ от Съединени американски щати. Но Русия и Саудитска Арабия може да пресекат този проект. Опасността идва от две противоположни страни и освен това от страни, в миналото върли врагове – Русия и Саудитска Арабия. Европейски Съюз увери Съединени американски щати, че до 2023 година ще удвои вноса на американски полутечен газ и ще го усили до 8 милиарда куб м газ годишно. Но Москва и Рияд също желаят да станат дейни участници в този развой.

Руският газов тръст „ Новатек “ през февруари тази година за пръв път стана най-големият вносител на полутечен природен газ за Европа. Този олигархичен тръст има и по-големи планове в региона на газопроводите.

Русия към този момент е най-големият снабдител на газ в Европа - към този момент единствено по тръбопроводи. Контролираният от Кремъл газов колос „ Газпром “ в този момент строи дружно с европейските сътрудници балтийският газопровод „ Северен поток 2 “, пораждащ остра дискусия.

Сега съветските концерни започнаха нахлуване на несвойствен за тях фронт: „ Новатек “ и „ Газпром “ интензивно развиват мощностите си в региона на втечнения природен газ (ВПГ) и освен това имат големи прерогативи в съпоставяне със Съединени американски щати.

Информационната организация Bloomberg оповестява, че разноските за рандеман на една Британска термална единици (British Thermal Unit или BTU), посредством която Съединени американски щати мерят втечнения газ, съставлява там 2,60 $, до момента в който съветският газов тръст изразходва за това общо 0,10 $. Причината е в това, че ВПГ би трябвало да се охлажда до температура от минус 160 градуса по Целзий. А при Полярния кръг енергийните разноски за това са доста по-ниски от тези, като в Съединени американски щати, да вземем за пример.
Европейският комисар по енергетиката Miguel Arias Canete е уверил американският си сътрудника Rick Perry по време на неотдавнашна среща в Брюксел, че Европа ще удвои втечнения газ от Съединени американски щати, „ в случай че цената за него бъде конкурентоспособна “. Както бе казано по-късно, следователно, американският ВПГ „ ще утвърди стратегическата си роля при газоснабдяването на Европа “.

Това увещание може да се преглежда като своего рода компромис: повишавайки вноса на газ от Съединени американски щати, Европейски Съюз ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп, който заплашва да вкара наказания за колите, в случай че комерсиалният недостиг сред Съединени американски щати и Европа не спадне доста. Досега единствено Полша и балтийските страни, от политически съображения имат твърди контракти за американски ВПГ.

Русия освен стартира нахлуване на европейския пазар на ВПГ. „ Новатек “ пусна на Северния полярен кръг три индустриални линии от комплекса „ Ямал СПГ “ с мощ от 17,5 млн. тона годишно. Концернът принадлежи на олигарсите Леонид Михелсон и Генадий Тимченко. Последният се счита за непосредствен другар на Владимир Путин. Френската енергийна компания Total и китайската национална нефтогазова корпорация CNPC имат по 20 %всяка от индустриалния комплекс, а китайският държавен Фонд Пътят на коприната държи още 9,9 %.

Втечнен газ от Заполярието

„ Новатек “ строи също по този начин и „ Ямал СПГ – 2 “, втори комплекс за произвеждане на полутечен газ. Планира се и трети. Благодарение на това „ Новатек “ през 2030 година ще доближи индустриална мощ от 70 млн. тона годишно. Катар, който е вторият по мащаб снабдител на полутечен природен газ експортира в този момент съвсем 82 млн. тона ВПГ годишно и счита да усили производството през 2024 година до 110 млн. тона годишно. Основният акционер на „ Новатек “, положението, на който списание Forbes прави оценка на 24 милиарда $ и който се счита за най-богатият руснак счита да усили мощностите на своя тръст до 140 млн. тона годишно.

„ Новатек “ съобщи през първото тримесечие за нарастване на оборота си с 666% - до 5,8 милиарда $ спрямо първите три месеца на 2018 година, а също за голям растеж на облагата от 725 %. Причина за това е първо мощното нарастване на експорта, второ – отчуждаването на акции в интерес на френските и китайски концерни.

Освен новият състезател „ Новатек “, и „ Газпром “ се движи сполучливо по плана за ВПГ. Задено с британско-нидерландската компания Shell тази кремълска компания реализира в Далечния Изток LNG-проектът „ Сахалин-2 “, с мощ от 10 млн. тона полутечен газ годишно. А на Балтика се строи заводът „ Балтийский СПГ “ на пристанището Уст-Луга наоколо до родния град на Путин Санкт Петербург. Въпреки че Shell излезе от плана „ Балтиский СПГ “, поради опасността от американските наказания, „ Газпром “ е решен да дострои завода и самичък.

Освен „ Газпром “ и „ Новатек “, една компания от Саудитска Арабия също счита да съобщи присъединяване си на пазара на ВПГ - Saudi Aramco Когато „ Новатек “ през декември 2017 година пристъпи към зареждането на първия танкер за полутечен природен газ, наименуван на името на починалия в авиокатастрофата в Москва началник на Total Christophe de Margerie, то на церемонията присъстваше освен президентът на Русия Владимир Путин, само че и министъра на петрола на Саудитска Арабия Khalid Al-Falih.

Най-големият производител на нефт също залага на газа

Работата е в това, че и Саудитска Арабия, която е най-големият експортьор на нефт в света напоследък залага на износ на ВПГ. Главният изпълнителен шеф на Saudi Aramco. Amin Nasser счита да вложи в газовия бранш съвсем 150 милиарда $ и през идващите 10 години да усили производството на газ петнадесет пъти.

В същото време този най-печеливш в света тръст, чийто чист приход през предходната година възлиза на 111,1 милиарда $ също като Съединени американски щати залага на шистовият газ, при добивът на който посредством впръскване на химикали и голямо количество вода в шистовите породи.

Saudi Aramco към този момент стартира да продава ВПГ: правилно, е към този момент това е претрупан на танкери газ, придобит в други страни. Но в бъдеще Саудитска Арабия счита да експортира и личен газ – посредством газопроводи и полутечен. Както споделят, Aramco желае да стане „ един от главните играчи “ на газовият пазар. Това би трябвало де се подкрепи и от присъединяване й в задгранични LNG-проекти. Според вътрешна информация, компанията изследва опция за присъединяване в терминала „ СПГ.2 “ на компанията „ Новатек “.

Заради проектите на Русия и Саудитска Арабия, Европа попада в внимателно състояние: двете енергийни супердържави оферират газ доста по-евтино от Съединени американски щати и могат да пресекат проектите на Европейски Съюз да удвои вносът на ВПГ от Америка.

По думите на мениджъра на Shell Stuart Bradfort, позицията на Русия задоволително мощна, с цел да може да понесе североамериканските планове. И в Арктика с танкерите ледоразбивачи и в Балтийския район или на Сахалин, Русия може и на европейския и на азиатския пазар да е в конкуренция с американските компании, търгуващи ВПГ.

И в този момент Русия е най-големият международен експортьор на газ и номер две при експорта на недопечен нефт. Но каузи на страната на международния пазар за полутечен природен газ към този момент е единствено 8 %, до момента в който Qatar Petroleum държи 24 %. Но както съобщи Путин, „ ще заемем това място, което заслужаваме “ Русия може да се издигне на международния пазар на ВПГ до трето място, в това е уверен Карен Костянин от Bank of America в Москва.

Съединени американски щати имат мощни съдружници и....важен коз

Съединени американски щати в региона на експорта на ВПГ има мощни сътрудници. Aramco, с изключение на интензивността си във връзка с „ Новатек “ се пробва дружно с норвежкия енергиен тръст Equinor да влага в LNG-проекти в Съединени американски щати. А с Qatar Petroleum, Exxon-Mobil реализира мегапроект в региона на ВПГ на крайбрежието на Тексас на стойност 10 милиарда $. Катарците, притежаващи в плана дял от 70 % имат максимален опит във високотехнологичният бизнес с ВПГ.

В съревнованието с Русия, Съединени американски щати имат още един коз: поради опасността от наказания, Shell към този момент излезе от балтийският план за ВПГ на „ Газпром “. Немските и другите компании са внимателни, виждайки какви наказания заплашват участниците в плана „ Северен поток 2 “, като да вземем за пример дъщерната компания на BASF – Wintershall, а и Uniper. Законът за глобите против фирмите, участващи в плана „ ще е подготвен в близко бъдеще “. Това съобщи американският министър на енергетиката Рик Пери във вторник по време на посещаване в Киев.

Съединени американски щати към този момент вкараха в описът си със наказания „ Новатек “, което затруднява такива концерни като Total за присъединяване в неговите планове. Саудитците това също ги кара да се замислят. Остават единствено китайците, които си уреждат сами сметките с Вашингтон.

По данни на съветското министерство на енергетиката, Русия е добила през предходната година 725,17 милиарда куб м природен газ. Тук тя е изпреварена единствено от Съединени американски щати, които съгласно данните на енергийната осведомителна организация на страната, производството е било от 861,5 милиарда куб м газ.

https://www.handelsblatt.com/politik/international/abwendung-von-strafzoellen-die-eu-hat-trump-hoehere-us-fluessiggasimporte-zugesagt-doch-der-deal-ist-in-gefahr/24367958.html?ticket=ST-2871217-NrCZ1cJy61lImGMyO0Q6-ap4
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР