Автор: Исидорос Кардеринис за ГласовеСлед петнадесет години, през които мнозина

...
Автор: Исидорос Кардеринис за ГласовеСлед петнадесет години, през които мнозина
Коментари Харесай

БРИКС: Противникът, от който Западът се страхува

Автор: Исидорос Кардеринис за " Гласове "

След петнадесет години, през които мнозина поставяха под въпрос жизнеспособността на схемата, съществуващите световни салда водят до разширението на БРИКС. Стратегическата посока на блока е тясно съдействие за дейно и сполучливо противопоставяне на доминираната от Съединени американски щати интернационална финансова архитектура.

Бразилия, Русия, Индия и Китай в началото образуваха блока през 2009 година след поредност от срещи и разбирателства. Първата среща на върха на БРИК се организира в Екатеринбург, Русия, на 16 юни същата година, където въпросните държавни глави се съгласиха да засилят разговора и съдействието между тях.

На идната година в Бразилия, през април 2010 година, се организира втората среща на върха, на която водачите на тези страни подчертаха нуждата от многоизмерна световна междуправителствена система.

След това, на третата си среща в Ню Йорк през септември 2010 година, БРИК се споразумяха за влизането на Южна Африка. Южна Африка съумя да се причисли след огромни старания вследствие на дейната си външна политика. Тази коалиция от страни промени наименованието от " БРИК " на " БРИКС ".

На Четвъртата среща на върха през март 2012 година в Ню Делхи, Индия, беше направено първото известие за основаването на Нова банка за развиване (NDB), което беше формализирано на Петата им среща на върха в Дърбан, Южна Африка през 2013 година, с ясното желание за самостоятелност на БРИКС от Международния валутен фонд, Световната банка, Съединени американски щати и Европейския съюз. Споразумението за неговото основаване, след разрешаване на разногласия по организационни въпроси, най-сетне беше реализирано през 2014 година, по време на шестата среща на БРИКС във Форталеза, Бразилия.

Страните от БРИКС представляват 40% от популацията на света, което възлиза на над 3,1 милиарда души. В БРИКС съществуват страни с друга степен на развиване и разнообразни тактики.

Бразилия е най-голямата страна в Южна Америка, както по население (около 213 милиона), по този начин и по повърхност, защото заема 1/3 от Южна Америка. Освен това е четвъртата най-богата страна в Америка във връзка с Брутният вътрешен продукт. Тя обаче не разполага с подобаваща инфраструктура (неадекватна пътна и железопътна мрежа, несъответстваща пристанищна инфраструктура и т.н.) и в композиция с изключителното икономическо неравноправие (1 от 4 жители живее в безспорна бедност) не ѝ позволяват да се появи като икономическа суперсила. Според показателя на международната конкурентоспособност на Световния стопански конгрес, Бразилия е на 108-мо място измежду 137 стопански системи през 2017 година във връзка с общото качество на своята инфраструктура. В страната има и корупционни кавги. Бразилия се занимава с районни въпроси.

Русия, която е най-голямата трансконтинентална страна в света с световно въздействие и огромна стопанска система, също по този начин има най-големия нуклеарен боеприпас на планетата и голяма военна мощност, която употребява в Сирия и в този момент в Украйна. Русия обезпечава най-хубавия стандарт на живот за своите поданици спрямо останалите страни от БРИКС, с 3,5% от Брутният вътрешен продукт, изразходвани за обучение и 3,1% за публично здраве. Броят на жителите, живеещи под прага на бедността, възлиза на едвам 0,2% от популацията. Руската стопанска система обаче страда от сериозния проблем с корупцията, който съществува във всички страни в по-голяма или по-малка степен, както и от забележителната липса на банкова инфраструктура, заради незадоволително развитите финансови пазари, компликациите при приемане на заеми и лимитираните капиталови варианти.

Индия е нововъзникваща международна мощ с непрестанно растяща стопанска система. В момента тя е петата по величина стопанска система в света въз основа на нейния Брутният вътрешен продукт, до момента в който територията ѝ е дом на второто по величина население в света по-късно на Китай, достигайки близо 1,4 милиарда души. Растежът на Брутният вътрешен продукт на страната е измежду най-високите в света през последното десетилетие, постигайки годишен растеж сред 6-7%. Индия обаче има един от най-ниските приходи на глава от популацията в света, като в същото време е изправена пред големи обществени проблеми вкъщи заради бедността. Индия има най-нисък % от Брутният вътрешен продукт, изразходван за обучение и опазване на здравето измежду БРИКС, надлежно 2,7% и 1,2%. Индия е районно насочена.

Китай, който е дом на 1,4 милиарда души, се разраства бързо с икономическо навлизане в Азия, Латинска Америка, Африка и други райони на света. Това е икономическият колос на Изтока с годишен ритъм на напредък от 6,6%, като по този метод заплашва икономическото състезание на Съединени американски щати. Китай е водещият експортьор в света от 2014 година В същото време Китай, макар че е втората по величина стопанска система в света, остава страна със междинен приход, защото неговият приход на глава от популацията към момента е единствено към една четвърт от този на страните с високи приходи и към 375 милиона китайци живеят под прага на бедността от 5,50 $ дневно. И най-после, корупцията се появява в изключително високи равнища.

Южна Африка, заради географското си състояние в южния завършек на континента, което ѝ дава достъп до два океана, е централна страна. Южна Африка е най-големият търговски сътрудник на Китай в Африка. В същото време стотици китайски компании, както държавни, по този начин и частни, работят сега в страната. Икономиката на Южна Африка е втората по величина на африканския континент след тази на Нигерия. Има естествено благосъстояние от злато, сребро и въглища, само че също по този начин и едно от най-високите равнища на неравноправие в света. Най-богатите 10% от популацията имат към 71% от чистото благосъстояние, до момента в който долните 60% имат 7% от чистото благосъстояние. Това е страна с особена политическа тежест в Африка като единствената африканска страна членка на групата Г-20, която обаче се нуждае от старания за промени за по-нататъшното си икономическо развиване.

Следователно БРИКС са противоположният лагер на Запада, без значение дали това се показва политически, посредством алианса САЩ-англосаксонските страни-Европейски съюз, или военно, с НАТО, или стопански, с интернационалните стопански организации от американски генезис, като МВФ, Световната банка или Световната комерсиална организация. Стратегическата посока на блока е тясно съдействие за дейно и сполучливо противопоставяне на доминираната от Съединени американски щати интернационална финансова архитектура.

След петнадесет години, през които мнозина поставяха под въпрос жизнеспособността на схемата, съществуващите световни салда водят до разширението на блока. Много страни са изявили предпочитание да станат членове на БРИКС, като Аржентина, Египет, Венецуела, Мексико, Иран, Виетнам, Бангладеш и други

В умозаключение бих желал да подчертая, че дневният ред на БРИКС, които съумяха да консолидират позициите си на международната политическа и икономическа сцена, води до понижаване на превъзходството на Съединени американски щати и западния свят като цяло и до определяне на успеваемост нова многополюсна действителност.

Авторът, Исидорос Кардеринис, е роден в Атина. Той е романист, стихотворец и колумнист. Завършил е стопанска система. Негови публикации са оповестени във вестници, списания и уеб страници по целия свят. Стиховете му са превеждани на британски, френски и испански и са оповестени в поетични антологии, литературни списания и рубрики за литературни вестници. Издал е осем книги с лирика и три романа в Гърция. Негови книги са преведени и издадени в Съединени американски щати, Англия, Италия и Испания.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР